Dossier: Paisatges sonors - Observatori del Paisatge

Informació
a Internet

Recull de diverses pàgines web que contenen informació sobre aspectes relacionats amb museus creats a l'entorn d'antic patrimoni industrial i parcs arqueològics industrials. Això significa que, malauradament, aquest criteri exclou de manera inevitable altra informació de gran interès en aquesta temàtica, però que no pot consultar-se en un web.

CATALUNYA

Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries

L'ecomuseu té com a objectius conservar i enriquir el patrimoni de la Farinera i el seu entorn, promoure'n l'ús social i convertir-lo en una eina de dinamització, a més d'estudiar el territori i les relacions entre aquest i les societats que hi han habitat.

Espai patrimonial de La Central Hidroelèctrica de Talarn

L’espai patrimonial La Central, a la central hidroelèctrica de Talarn, treballa en l’estudi, la difusió i la preservació del patrimoni industrial hidroelèctric del Pallars Jussà.

Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya

Situat a Terrassa, l'objectiu general del mNACTEC és fomentar el coneixement de la història de la ciència, de la tècnica i del procés d'industrialització de Catalunya, així com també dels processos productius a la societat.

Museu de la Colònia Vidal de Puig-reig

Antiga colònia dedicada a la producció tèxtil i situada a la riba del riu Llobregat. El museu té com a objectiu explicar com es desenvolupava la vida quotidiana a la colònia industrial entre l'últim terç del segle XIX i principis del segle XX, així com els elements d'aprofitament de l'aigua com a font d'energia.

Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia

Museu format per diversos edificis vinculats amb el rec d'Igualada, que recull l'aigua del riu Anoia per mitjà d'una resclosa. El recorregut expositiu permet conèixer aquest paisatge industrial a partir de la significació cultural de la pell en la civilització mediterrània, dels diversos usos que se li han donat al llarg de la història, de l'evolució tècnica de la producció del cuir i del paper de l'aigua en aquest procés de producció.

Museu de les Mines de Cercs

Dedicat monogràficament al carbó, és un museu de tècnica i d'història, i, al mateix temps, vol ser un centre d'interpretació per explicar i donar a conèixer les múltiples i estretes relacions entre aquest combustible fòssil i l'entorn geològic, paisatgístic, econòmic i humà de l'Alt Berguedà.

Museu del Ciment Asland

La fàbrica de ciment Asland, situada al Clot del Moro de Castellar de n'Hug, s'ha reconvertit en un centre d'interpretació del paisatge de la cimentera, amb un itinerari exterior per les ruïnes industrials de la fàbrica que posa de manifest l'espectacularitat del conjunt fabril emmarcat en un entorn natural singular.

Museu del Ter

Museu que dóna testimoni de la vitalitat industrial que es va desenvolupar al Ter mitjà. El Museu descriu itineraris senyalitzats que recorren els paisatges industrials del Ter i organitza activitats relacionades amb el patrimoni cultural del riu.

Museu Molí Paperer de Capellades

Museu dedicat a la indústria paperera de Capellades que també centra part dels seus esforços a explicar el paisatge arqueològic industrial que l'envolta.

Sistema Territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya

Agrupació de 25 museus que s'organitzen al voltant del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya per fer conèixer la industrialització catalana i difondre la cultura científica i tècnica al llarg del territori. Des del web es pot accedir a informació diversa sobre patrimoni industrial i industrialització, i a la xarxa de museus industrials de Catalunya.TORNAR A DALT

ESPANYA

ANDALUSIA

Parque Minero de Riotinto

Museu a l'aire lliure de les antigues mines de sofre i coure de Riotinto, a Huelva, un important centre miner de la regió d'origen romà que a finals del segle XIX i principis del segle XX va assolir la seva màxima productivitat.

ASTÚRIES

Museo de la Minería y de la Industria

Museu creat amb l'objectiu de catalogar, explicar, analitzar i difondre un patrimoni miner que ha marcat profundament la població i el paisatge de la zona. Inclou un simulacre de mina visitable.

Museo del Ferrocarril de Asturias

De caire molt pedagògic, l'objectiu museístic és explicar l'evolució socioeconòmica i paisatgística que va comportar l'arribada del ferrocarril a Astúries, a més de l'estudi de la revolució industrial i el desenvolupament tecnològic.

Poblado Minero de Bustiello

Centre d'interpretació del poblat miner de Bustiello, important zona minera de la comarca de la Montaña Central d'Astúries. Mostra la importància geològica i industrial de la zona, així com les característiques del poblat des del punt d'una perspectiva històrica, artística i patrimonial.

CASTELLA-LA MANXA

Parque Minero de Almadén

Web del complex de les antigues mines d'Almadén, considerades una de les més antigues del món i que han conservat l'activitat fins a l'inici del segle XXI. Els vestigis de l'extracció del cinabri per aconseguir mercuri des de l'època romana estan catalogats com a Patrimoni de la Humanitat.

MÚRCIA

Centro de Interpretación de la Mina Las Matildes

Antic complex miner reconvertit en centre d'interpretació que pretén recuperar i revaloritzar el patrimoni industrial i paisatgístic de la zona, potenciant i difonent-ne els valors naturals i culturals

PAÍS BASC

Museo de la Industria Armera

Situat a Eibar, està dedicat a la conservació i a la difusió de la memòria històrica i el patrimoni industrial d'un poble de gran tradició armera, amb una secció específica sobre la transformació de la ciutat arran del creixement de la indústria.

Museo de la Minería del País Vasco

Web d'un museu dedicat a l'estudi i a la difusió del coneixement de la cultura i la història de la mineria al País Basc, especialment de la zona de minera de Biscaia, dedicada a l'extracció de ferro a cel obert.

Rialia. Museo de la Industria

Ubicat a Portugalete, es constitueix com un centre historicoartístic que pretén recuperar i difondre els vestigis del passat industrial de la ria de Bilbao. Conté una exposició permanent sobre el paisatge de la ria i la seva transformació.TORNAR A DALT

EUROPA

ALEMANYA

LWL-Industriemuseum

És el primer i el més gran museu industrial d'Alemanya, que agrupa vuit complexos industrials recuperats i repartits per la zona del Rin i el Weser. L'objectiu museístic se centra a explorar i difondre el patrimoni cultural dels 150 anys d'industrialització que han marcat la regió més que qualsevol altra època anterior o posterior.

Völklingen Ironworks

Informació del complex de la indústria pesada metal·lúrgica Völklingen, avui patrimoni mundial de la Unesco, que ha estat museïtzat i transformat en equipament científic i cultural. Conté una visita virtual panoràmica de 360 graus.

Zollverein Coal Mine Industrial Complex in Essen

Fitxa del complex industrial de Zollverein, avui museïtzat i inclòs dins la llista de patrimoni mundial de la Unesco, que inclou una descripció del complex, la seva història i diverses fotografies.

FINLÀNDIA

Verla Groundwood and Board Mill

Museu finlandès que aplega totes les instal·lacions papereres d'una antiga indústria d'integració vertical. Forma part de la llista de patrimoni mundial de la Unesco.

ITÀLIA

Crespi d'Adda

Colònia industrial italiana que forma part del llistat de patrimoni mundial de la Unesco, en què és especialment visible la transformació del paisatge arran de la seva activitat.

Ecomuseo Regionale delle Minieri e della Val Germanasca

L'ecomuseu es planteja com una xarxa regional de la vall del torrent Germanasca, al Piemont. Permet visitar una de les mines de talc més grans d'Europa.

Museo Provinciale delle Miniere

Conjunt de cinc museus constituïts en xarxa, que retrata el passat miner d'aquesta extensa àrea de la província italiana del Tirol del Sud.

REGNE UNIT

Amberley Museum & Heritage Centre

Complex miner reconvertit en museu a l'aire lliure i dedicat al patrimoni industrial del sud-est d'Anglaterra, que permet copsar com era el paisatge que es generava al voltant de les mines de guix, implantades sobre el teixit rural que encara hi perdura actualment.

Derwent Valley Mills

Complex industrial del segle XVIII que inclou nombroses fàbriques i colònies obreres considerades pioneres en la indústria britànica del cotó. Nomenat patrimoni mundial per la Unesco.

Sheffield Industrial Museums Trust

Conjunt de tres espais museístics que permeten fer un repàs històric del procés d'industrialització a Sheffield, que va representar la transformació del seu paisatge.

The Ironbridge Gorge Museums

Conjunt de deu museus ubicats en antigues fàbriques situades al llarg del riu Severn, una zona considerada com el bressol de la revolució industrial i distingida com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. En paral·lel a l'activitat dels museus, la Fundació que els regeix promou la recerca i l'estudi al voltant del patrimoni i el paisatge de la zona.

SUÈCIA

Ekomuseum Bergslagen

Ecomuseu que mostra els inicis de l'era industrial moderna amb més de 50 elements del patrimoni industrial suec, escampats per una àrea molt extensa. S'hi poden trobar mines, molins de martell i alts forns, entre d'altres, així com els museus dels comtats de Dalarna i Västmanland.TORNAR A DALT

INTERNACIONAL

CANADÀ

Atlas Coal Mine

Un dels complexos miners amb més història del Canadà, avui museïtzat. El web conté una extensa explicació històrica i moltes fotografies del centre miner.TORNAR A DALT
 

© 2019 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 · observatori@catpaisatge.net