Dossier: Paisatges sonors - Observatori del Paisatge

Informaciˇ
a Internet

Recull d'enllašos web que indiquen diversos itineraris per espais on l'activitat industrial contemporÓnia a la revoluciˇ industrial o posterior ha modelat el paisatge i on es troben bons exemples dels seus elements arquitect˛nics. En aquest sentit, nomÚs s'han incl˛s els itineraris que tenen un web actiu. Malauradament, aquest criteri exclou de manera inevitable altres itineraris que no disposen de web.

CATALUNYA

Els camins del paper

La Col˛nia GŘell

Visita a una de les icones de l'arquitectura industrial de finals del s.XIX a Catalunya, que forma part del patrimoni de la humanitat de la Unesco.

La col˛nia tŔxtil de BorgonyÓ

El Museu Industrial del Ter ofereix aquesta visita a la col˛nia tŔxtil d'origen escocŔs de BorgonyÓ,áuna de les col˛nies industrials mÚs importants i ben conservades de Catalunya.

La Ruta del Poblenou

Itinerari pel barri del Poblenou de Barcelona, que va concentrar el vigor industrial de la ciutat a partir de mitjan segle XIX, i on s'han succe´t diverses actualitzacions del teixit productiu, totes elles visibles en el paisatge.

Matarˇ: de la ind˙stria tŔxtil al TecnoCampus

Itinerari elaborat per l'Ajuntament de Matarˇ per entendre l'evoluciˇ del paisatge industrial de la ciutat i la seva transformaciˇ urbana.

Ruta Cultural de l'Ametlla de Merola

Ruta promoguda pel Consorci del Parc Fluvial del Llobregat per passejar-se per tots els racons de l'Ametlla de Merola, d'una de les colònies tèxtils més emblemàtiques del Berguedà.

Tren del Ciment

Recorregut de 3,5 km amb el carrilet que unia la fàbrica de ciment Asland de Castellar de n'Hug amb Guardiola del Berguedà.

Un paisatge, diferents mirades. └reu, Capdella, Gerri de la Sal

Proposta d'itineraris pels paisatges de Capdella, Gerri de la Sal i la serradora d'└reu, amb Ómplia informaciˇ hist˛rica i tŔcnica. Molt interessant des del punt de vista visual per aproximar-se al paisatge d'aquests indrets.

Via verda del Ferro i del Carbˇ

Itinerari que uneix Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Ogassa seguint l'antic trašat del tren que transportava el carbˇ extret de les mines d'Ogassa.

Viatge per la pell

Descripciˇ d'una ruta a peu pels principals escenaris del paisatge industrial adober de la ciutat d'Igualada: el barri adober (declarat Patrimoni Industrial de Catalunya) i el Rec d'Igualada.TORNAR A DALT

ESPANYA

AST┌RIES

Patrimonio Industrial Mieres

Proposta de ruta industrial i minera per Mieres, que es pot ampliar a diverses zones de la vall del Turˇn.

Patrimonio Industrial Valle del Nalˇn

Ruta pels vestigis miners de la vall promoguda per RENFE, que permet accedir a l'itinerari des del servei p˙blic de ferrocarril.

Ruta Industrial de La Felguera

Mapa amb l'itinerari i els punts d'interŔs de la ruta, vinculada al Museu de la Sider˙rgia d'Ast˙ries.

Ruta minera de Jovellanos

Ruta inspirada en el diari personal de Gaspar Melchor MarÝa de Jovellanos, que recorre el paisatge rural d'Ast˙ries visitant diversos enclavaments miners i industrials.

CASTELLA I LLEË

Ruta de las Fßbricas Textiles de BÚjar

Ruta que segueix un tram del riu Cuerpo de Hombre, a BÚjar, flanquejat per nombroses fÓbriques tŔxtils, moltes abandonades, que reflecteixen l'esplendor passada d'aquesta ind˙stria tan determinant per al paisatge i els habitants de la zona.

MADRID

Madri+D

Itineraris temÓtics i monogrÓfics que recorren els testimonis vius de la hist˛ria de la ind˙stria madrilenya i les empremtes que aquesta ha deixat sobre el paisatge.

PA═S BASC

Paseo por la zona minera del Valle de Trßpaga

Ruta vinculada a la mineria del ferro de Biscaia; permet ampliar el recorregut industrial amb la visita a altres nuclis miners o pujar a un funicular amb vistes a la ria de Bilbao.TORNAR A DALT

EUROPA

ALEMANYA

Route der Industriekultur

Route Industrie Kultur

Recorreguts per un ric patrimoni industrial configurat per 150 anys d'hist˛ria a la regiˇ del Ruhr, amb alts forns, gas˛metres i torres, i amb una especial atenciˇ als miradors des d'on es pot contemplar el paisatge industrial de la zona.

FRANăA

DÚcouverte de la VallÚe des Forges

Recorregut de tres quil˛metres al llarg del riu SemŔne, a l'Alt Loira, on es concentren set antigues forges especialitzades en la producciˇ de dalles i falšs.

HOLANDA

Industrial Tourism Rotterdam

Proposta d'aquest web turÝstic que ofereix visites guiades pel port de Rotterdam, el mÚs gran d'Europa.

POLĎNIA

Krakˇw Industrial Heritage Route

Itinerari urbà que repassa el passat industrial de Cracòvia visitant diverses edificacions de caràcter civil, industrial o de transport que van ser rellevants en el passat fabril de la ciutat.

REGNE UNIT

Blaenavon Industrial Landscape Walks

Diferents passejades per descobrir els racons més amagats de Blaenavon, patrimoni de la humanitat de la Unesco pel seus paisatges industrials.

Modern History

Itineraris al voltant dels diferents indrets del nord-oest d'Anglaterra que van veure sorgir els inicis de la revoluciˇ industrial. El web permet descobrir la manera en quŔ el creixement industrial va afectar el paisatge al llarg del temps.TORNAR A DALT
 

© 2019 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 · observatori@catpaisatge.net