Dossier: Paisatges sonors - Observatori del Paisatge

Informació
a Internet

Recull d'iniciatives i projectes que tenen per objectiu la divulgació i la defensa dels paisatges industrials. En aquest sentit, només s'han inclòs les iniciatives que tenen un web actiu. Malauradament, aquest criteri exclou de manera inevitable altres iniciatives interessants que no disposen de web.

ESPANYA

Carta de Restauració Arquitectònica del Patrimoni Industrial

Projecte impulsat per la Universitat de Sevilla juntament amb el Ministeri de Ciència i Innovació per elaborar un catàleg de bones pràctiques per conservar el patrimoni industrial, tenint en compte el paisatge en què es troba situat i contribuint alhora al desenvolupament social i econòmic de l'entorn.

Plan de Patrimonio Industrial

Pla d'àmbit estatal i gestionat per la Direcció General de Belles Arts i Béns Culturals de l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya, elaborat amb la intenció de conservar i donar a conèixer aquest patrimoni industrial i els seus paisatges.

ANDALUSIA

Colectivo Proyecto Arrayanes

Projecte extensament documentat de recuperació, conservació, protecció i difusió del patrimoni i el paisatge miner de Linares i la Carolina.

Foro Arquitectura Industrial en Andalucía

Iniciativa de la Conselleria d'Obres Públiques i Habitatge de la Junta d'Andalusia destinada a actualitzar el coneixement per a la conservació de l'arquitectura i els paisatges industrials d'Andalusia. Amb informació de casos de recuperació arquitectònica industrial d'arreu del món.

ASTÚRIES

Turón Patrimonio

Projecte elaborat en el marc d'un treball d'interpretació paisatgística de les valls mineres de Turón i Santa Bàrbara a Astúries amb l'objectiu de millorar la comprensió de les valls i de les qualitats del seu paisatge per tal de generar idees creatives de revalorització paisatgística.

MÚRCIA

Proyecto Jara

Experiència pilot de restauració paisatgística i de recuperació del patrimoni miner de Sierra Minera de Cartagena-La Unión per a un ús turístic sostenible.

PAÍS BASC

Industrialdia

Zawp Bilbao

Projecte nascut en el context del procés urbanístic del master plan de l'antic barri industrial La Ribera de Deusto-Zorrotzaurre, a Bilbao, amb l'objectiu d'aportar una mirada artística, innovadora i creativa al procés de transformació urbana, i convertir la zona en un referent de creació i innovació.TORNAR A DALT

EUROPA

European Route of Industrial Heritage

Projecte europeu finançat amb fons Interreg per protegir el patrimoni industrial, especialment de l'Europa central i atlàntica com a centre de la revolució industrial, i fomentar-ne la preservació com a motor per al desenvolupament de les regions.

I.A. Recordings

Iniciativa que pretén preservar la memòria dels mètodes, els processos i, en alguns casos, els paisatges industrials, mitjançant l'elaboració de documentals, que es poden adquirir a la mateixa pàgina.

La Ruta del Ferro als Pirineus

Iniciativa interregional que vertebren 14 institucions diferents dins el marc del Programa d'itineraris culturals del Consell d'Europa, per tal d'afavorir la connexió dels diversos elements patrimonials relacionats amb el patrimoni industrial del ferro a ambdues bandes dels Pirineus.

ALEMANYA

Landscape Park Duisburg Nord

Antic macrocomplex industrial siderúrgic rehabilitat i reconvertit en un parc que combina natura i patrimoni industrial, destinat a múltiples usos: empresarial, esportiu, lúdic, etc.

REGNE UNIT

Forgotten Landscapes

Blog d'un projecte de voluntariat per ajudar en les tasques de conservació i difusió dels paisatges industrials de Blaenavon, poble declarat patrimoni mundial de la Unesco pel seu paisatge industrial.TORNAR A DALT

INTERNACIONAL

ESTATS UNITS

Save Brooklyn's Industrial Heritage

Iniciativa de la Municipal Art Society of New York per preservar el patrimoni industrial del barri de Brooklyn, a causa de la considerable destrucció dels últims anys a favor de la construcció residencial.

XILE

Sewell. Ciudad minera en el corazón de los Andes

Iniciativa duta a terme en aquesta ciutat minera dels Andes xilens, Patrimoni de la Humanitat de la Unesco, que pretén potenciar per mitjà del turisme industrial el desenvolupament de la zona més enllà de l'activitat minera. Sewell destaca per la notable transformació paisatgística provocada per l'activitat extractiva.TORNAR A DALT
 

© 2019 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 · observatori@catpaisatge.net