Dossier: Paisatges sonors - Observatori del Paisatge

Informació
a Internet

Recull d'enllaços web a entitats i associacions que vetllen per la conservació i la divulgació del patrimoni industrial i els seus paisatges. Cal remarcar que només s'han inclòs les entitats que tenen un web actiu. Això significa que, malauradament, aquest criteri exclou de manera inevitable entitats de gran interès que també estan treballant en aquesta temàtica, però que no disposen de web.

CATALUNYA

Amics del Rec

Associació cultural sense ànim de lucre que des del 2008 treballa per la rehabilitació i posada en valor de l'antic barri industrial del Rec d'Igualada.

Arxiu Històric del Poblenou

Associació del barri barceloní del Poblenou que compila informació sobre el paisatge industrial d'aquest barri, cabdal en el procés d'industrialització a Catalunya. El web conté un arxiu fotogràfic molt extens.

Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya

Xarxa que agrupa 19 municipis catalans amb l'objectiu de generar iniciatives comunes a l'entorn del turisme industrial i de la dinamització dels seus elements en l'àmbit local.TORNAR A DALT

ESPANYA

INCUNA, Asociación de Arqueología Industrial

Associació sense ànim de lucre que agrupa persones i entitats interessades en la protecció, l'estudi i el foment del patrimoni industrial i també del paisatge industrial.

Sociedad Española para la Defensa del Patrimonio Geológico y Minero

Entitat fundada amb l'objectiu de protegir el patrimoni geològic i miner. Àmplia informació centrada en l'activitat extractiva minera, amb un important banc d'enllaços i imatges de paisatges miners.

ANDALUSIA

Asociación Cultural Minero Carolinense

Entitat que vetlla per la conservació del patrimoni miner del districte Linares-la Carolina (Jaén)

Fundación Patrimonio Industrial de Andalucía

Organització promoguda pel Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials d'Andalusia Oriental i l'Associació Territorial d'Enginyers Industrials d'Andalusia Occidental, amb l'objectiu de preservar el patrimoni industrial com a nexe essencial entre la història i la realitat industrial actual.

CASTELLA I LLEÓ

Llámpara

Associació que vetlla per la difusió del patrimoni industrial i pel desenvolupament del territori on s'ubica, mitjançant publicacions, sortides, projectes i un bloc propi.

MÚRCIA

Fundación Sierra Minera

Web de la Fundación Sierra Minera (FSM), organització sense ànim de lucre que agrupa el teixit associatiu de la Sierra Minera de Cartagena-La Unión amb l'objectiu tant de dinamitzar econòmicament la zona com de promoure la recuperació del patrimoni vinculat a la mineria.

PAÍS BASC

Asociación Cultural Museo Minero Gallarta

Entitat que vetlla per la conservació de la zona minera de Biscaia, especialitzada en ferro.

Asociación Vasca de Patrimonio Industrial y Obra Pública

Espai interactiu molt complet que disposa de seccions de contingut general, fotografies, debats i fòrum d'opinió. Destaca l'elevada bibliografia de referència i el llistat d'enllaços amb projectes i experiències internacionals similars.

Fundación Valle Salado de Añana

Fundació creada amb la voluntat d'impulsar el pla director de recuperació de la vall d'Añana i del complex de producció salina, mantenint l'activitat productiva i combinant-la amb el foment dels valors arqueològics, paisatgístics, geològics, etc.

The International Commité for the Conservation of the Industrial Heritage-España

Secció espanyola de la TICCIH, organisme internacional dedicat a promoure i conservar el patrimoni industrial. Té comissions temàtiques de cultures del treball, mineria, paisatges culturals i industrials i ferrocarril.TORNAR A DALT

EUROPA

European Textile Network

Associació sense ànim de lucre en el marc de l'Institut Europeu d'Itineraris Culturals del Consell d'Europa, que engloba les principals zones europees on es va desenvolupar el sector tèxtil, amb l'objectiu de reunir els productors culturals (dissenyadors, artesans, etc.), els agents del patrimoni (museus, arxius, etc.), a més d'investigadors i amants del tèxtil per tal de promoure l'intercanvi d'informació i experiències, i fomentar la cooperació en projectes i seminaris.

FRANÇA

Association pour la protection du Patrimoine Historique et Industriel Minier

Associació que defensa la protecció del patrimoni històric i miner dels departaments del Nord i del Pas-de-Calais. Al portal hi ha documentació diversa i enllaços als diferents elements de patrimoni industrial miner.

Association pour le Patrimoine Industriel de Champagne-Ardenne

Associació de defensa i difusió del patrimoni industrial de la regió de Xampanya-Ardenes. El web inclou molta informació d'activitats, publicacions i documents diversos. Hi destaquen els recursos pedagògics per a escolars i estudiants en general.

Centre de Recherche sur les Economies, les Sociétés, les Arts et les Techniques

Centre de recerca vinculat a la Universitat de l'Alta Alsàcia, dedicat a l'arqueologia del patrimoni industrial i a la història de l'economia i les societats industrials. Recull un interessant inventari i documentació de tots els seminaris, cursos i conferències que organitza.

ERMINA. Archéologie des mines et des techniques

Equip interdisciplinari d'investigadors interessats en l'estudi, l'exploració i la protecció del patrimoni arqueològic i de la indústria minera.

Vallée des Forges

Associació dedicada a la investigació històrica i a la promoció del patrimoni industrial de la vall de riu Semène.

IRLANDA

Industrial Heritage Association of Ireland

Articles, agenda i llistat de tots els indrets amb patrimoni industrial interessant d'Irlanda aplegats per aquesta associació de promoció del patrimoni industrial irlandès; també inclou un fòrum de discussió per a membres de l'entitat i per a interessats en el patrimoni industrial i en els espais en risc de desaparèixer.

Mining Heritage Trust of Ireland

Fundació destinada a desenvolupar la consciència pública, l'estima i la conservació de totes les facetes del patrimoni miner d'Irlanda. El web conté un llistat complet de tots els indrets amb patrimoni miner del país.

ITÀLIA

Associazione Italiana per il Patrimonio Archeologico Industiale

Associació d'àmbit estatal que promou i desenvolupa diversos estudis de recerca, projectes i conferències sobre el patrimoni industrial en sentit ampli.

Comitato Parco Dora

Comitè torinès fruit de la col·laboració publicoprivada que gestiona i supervisa la transformació d'una antiga zona industrial de la ciutat, Spina 3, incloent el parc creat sobre el complex industrial que vorejava el riu Dora, obra de Latz+Partner.

REGNE UNIT

Greater London Industrial Archaeology Society

Associació que fa un seguiment del patrimoni industrial de Londres i assessora l'Administració sobre com conservar-lo i rehabilitar-lo. També inclou una agenda, notícies, documents i una destacable base de dades d'enllaços relacionats amb el patrimoni industrial.

The Association for Industrial Archaeology

Entitat molt activa amb l'objectiu de promoure l'estudi, la preservació i la promoció del patrimoni industrial de Gran Bretanya. Entre altres activitats destaquen la publicació d'una revista, tallers, viatges de descoberta de paisatges industrials o el lliurament de premis en el camp de l'arqueologia industrial.

The Ironbrige Institute

Grup de recerca vinculat a la Universitat de Birmingham dedicat a la gestió del patrimoni i el seu context històric. El programa es coordina conjuntament amb l'Ironbridge Gorge Museum Trust i se centra en el patrimoni industrial.TORNAR A DALT

INTERNACIONAL

CANADÀ

Industrial Heritage Nova Scotia

Entitat dedicada a la preservació i la interpretació del paisatge industrial de la península canadenca de Nova Escòcia, a partir del llegat industrial de la regió.

L'Association québécoise pour le patrimoine industriel

Associació que promou l'estudi, el coneixement, la conservació i la millora del patrimoni industrial al Quebec. El web ofereix un ampli llistat de llocs per descobrir relacionats amb aquest àmbit.

The International Comitee for the Conservation of the Industrial Heritage

Organització internacional per promoure la preservació, la investigació i la interpretació del patrimoni industrial. Recull totes les recomanacions i declaracions fetes per organismes internacionals al voltant del patrimoni industrial i té una extensa agenda de congressos d'arreu del món.

ESTATS UNITS

Society for Industrial Archaelogy

Associació americana per a la preservació i la divulgació del patrimoni industrial, vinculada al Departament de Ciències Socials de la Universitat Tecnològica de Michigan. Organitza esdeveniments, conferències i viatges d'estudi, i té un fòrum d'arqueologia industrial.TORNAR A DALT
 

© 2019 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 · observatori@catpaisatge.net