Dossier: Paisatges sonors - Observatori del Paisatge

Informació
a la premsa

11 de maig de 2017

El Bages és la comarca amb més barraques de pedra seca de Catalunya

Una aplicació mòbil permetrà fer créixer l'inventari d'aquests elements.

La comarca té 2.626 construccions identificades de les 15.344 que hi ha al país.

CARMINA OLIVERAS

El Punt Avui [Crònica]

Foto

A la vall del Montcau abunden les tines de pedra seca i les petites barraques que estaven enmig de les vinyes Foto: GEOPARC.

El Bages és, ara per ara, la comarca amb més barraques de pedra seca de tot Catalunya. Així consta en la Wikipedra, una enciclopèdia en línia sobre aquests elements característics que va ser creada fa sis anys per l'Observatori del Paisatge amb la col·laboració de l'Associació Drac Verd. En la llista també destaca el Moianès, que ocupa la cinquena posició amb 959. Ara, una nova aplicació per a telèfons mòbils i tauletes –anomenada Pedra Seca– permetrà als ciutadans col·laborar des del terreny en la catalogació d'aquest tipus de construcció rural, típica de les àrees mediterrànies i que ha contribuït a la formació del paisatge agrícola català durant segles.Amb l'aplicació, disponible per a sistemes Android i iOS, l'usuari que vulgui inventariar un d'aquests elements pot pujar la fotografia, juntament amb les seves coordenades i la descripció de la construcció, al sistema. L'aplicació també serveix per consultar si l'element trobat ja està catalogat i, a més de Catalunya, inclou construccions situades al Parc Natural Regional del Pirineu Català, a França, i a la Mancomunitat Conflent-Aragó.Una vegada validada la informació introduïda per l'usuari, la nova fitxa es trasllada a la pàgina web de la Wikipedra, que en el temps que fa que està en funcionament ha identificat i catalogat 15.344 barraques o cabanes de pedra a tot Catalunya, amb una mitjana de cinc cada dia, gràcies a una xarxa de 227 col·laboradors. Mitjançant aquest treball de camp, s'ha pogut constatar la presència de barraques de pedra seca en 38 de les 42 comarques catalanes. Destaca el Bages, amb 2.626 construccions. Darrere seu, hi trobem l'Alt Camp, amb 2.145; el Baix Penedès, amb 1.245; l'Alt Penedès, amb 1.027, i el Moianès, amb 959.MÉS ELEMENTSL'aplicació també ha permès ampliar el tipus d'elements que s'hi poden incloure, com ara construccions d'aigua (pous, dipòsits), forns o murs de pedra seca. Les noves categories ja es poden introduir mitjançant l'aplicació i estaran disponibles a la Wikipedra en les setmanes vinents.Aquesta iniciativa s'emmarca en el projecte Col·labora x Paisatge, coordinat per l'Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (Adrinoc), amb l'assessorament de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, que depèn del Departament de Territori i Sostenibilitat.


 

© 2007/2022 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 · observatori@catpaisatge.net