Dossier: Paisatges sonors - Observatori del Paisatge

Informació
a la premsa

1 de maig de 2010

Crearan un parc a Vilajuïga per recuperar els usos agrícoles i com a atractiu turístic

El sector muntanyós de Comes Tortes de Vilajuïga serà recuperat i transformat en l'anomenat Parc Agrícola i de la Pedra Seca que impulsen l'Ajuntament i el Parc Natural del Cap de Creus. La finalitat és canviar la realitat d'aquest espai natural per possibilitar diverses activitats relacionades amb el medi, tant en el sector agrícola com en la transformació dels productes que s'obtinguin o també en el sector cultural i turístic. L'actuació, que es vol executar per fases, comprèn una extensió de 146,65 hectàrees i el cost del projecte és de 496.187 euros. Aquest any es vol actuar en 94,50 hectàrees.

JOSEP PUIGBERT

El Punt [Crònica]

Foto

Darrerament s'han fet diversos treballs de millora del patrimoni natural a Vilajuïga. M.V.

L'àmbit d'actuació engloba dues zones; Comes Tortes i Coma de l'Infern, que estan situades dins el Parc Natural del Cap de Creus i determinen el límit del terme de Vilajuïga amb els de Pau i el Port de la Selva. Els responsables del projecte han explicat que aquesta zona s'ha escollit per diverses raons: per la seva importància en patrimoni de pedra seca, de marges, còrrecs i barraques; per la seva orografia, resultat de l'acció de cinc rieres, que formen zones de solei i obaga que determinen diferents microclimes molt interessants per a l'aprofitament agrícola; perquè hi ha la concentració megalítica més important amb una ruta dels dòlmens i altres rutes de megàlits amb gravats cruciformes i cassoletes que la complementen, i també pel fet que en aquest àmbit hi ha un antic camí medieval de pelegrinatge des de la plana empordanesa fins al monestir de Sant Pere de Rodes. L'Ajuntament de Vilajuïga ja disposa, en propietat o com a cessió, dels terrenys on s'estableixen les actuacions que es volen fer.

Els usos que es determinen són: els agrícoles, amb el conreu de la vinya, l'olivera, les plantes aromàtiques i els fruiters; el ramader, pensat per a la ramaderia extensiva en un primer aprofitament, com a controladora del sotabosc, i posteriorment com a productora de carns de qualitat; reserva de biodiversitat amb un mosaic de suredes com a patrimoni natural, i l'ús turístic, amb la recuperació de l'arquitectura tradicional de la pedra seca, de marges, còrrecs i barraques, juntament amb els dòlmens i megàlits que permetran fomentar l'interès pedagògic i turístic pel parc.

EL FARAN ENTITAS I EMPRESES D'INSERCIÓ SOCIAL

El projecte del parc agrícola de Comes Tortes es planteja per a un període de quatre anys. Està previst que els treballs siguin executats per empreses, cooperatives o fundacions que siguin d'inserció laboral, i s'ha de concretar en l'ocupació de persones desfavorides socialment. Un cop acabat, el 2014, el projecte preveu que hi hagi 1,50 hectàrees de producció de vinya; 10 hectàrees d'olivera; 0,50 hectàrees de cultiu de fruiters; 0,50 hectàrees de producció de plantes aromàtiques; tres nuclis ramaders en activitat amb 60 animals; 70 hectàrees de pastura; 12 hectàrees amb desbrossament selectiu, eliminades les plantes invasives i amb les feixes refetes; 30 barraques de pedra seca reconstruïdes; 1.200 metres lineals de senders rehabilitats; 3.000 metres lineals de feixes reconstruïdes, i circuits i elements històrics senyalitzats. El gairebé un milió d'euros en què s'ha pressupostat el projecte es repartirà en cinc anualitats: 2.864 euros aquest any; 86.824 euros el 2011; 101.692 euros el 2012; 64.858 euros el 2013, i 61.509 euros el 2014. Ara falta trobar les vies de finançament.

PROJECTE TRANSVERSAL

L'alcalde de Vilajuïga, Pere Tries (ERC), ha explicat que la finalitat bàsica del Parc Agrícola i de la Pedra Seca és treballar en la millora dels espais naturals, en la seva conservació i en el seu manteniment, i poder recuperar els usos agrícoles tradicionals que permetin potenciar l'entorn natural i que aquesta recuperació doni fruits econòmics. També es vol recuperar l'arquitectura tradicional mediterrània de la pedra seca que ens relligui amb els nostres avantpassats. Per tant, es considera un projecte estratègic de desenvolupament local i de dinamització econòmica, social i mediambiental per al municipi.

 

© 2007/2022 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 · observatori@catpaisatge.net