Dossier: Paisatges sonors - Observatori del Paisatge

Informació
a Internet

Recull de diverses pàgines web que contenen informació sobre aspectes relacionats amb els paisatges de pedra seca i la seva arquitectura. La majoria d'enllaços mostren exemples locals. Cal remarcar que només s'ha recollit informació inclosa en webs actius. Això significa que, malauradament, aquest criteri exclou de manera inevitable altra informació de gran interès en aquesta temàtica, però que no pot consultar-se en un web.

CATALUNYA

Barraques a Sant Llorenç del Munt

Apartat dedicat a les barraques de pedra seca en el marc d'una web personal sobre patrimoni del massís de Sant Llorenç del Munt. Cada element, que compta amb una fitxa descriptiva, està agrupat en una quinzena de paratges o municipis del massís.

Barraques de pedra seca a Mont-roig del Camp

Completa informació del Centre Miró de Mont-roig del Camp sobre la pedra seca al municipi, que inclou novetats d'arreu sobre la matèria.

Barraques de pedra seca de Subirats

Web personal que té per objectiu divulgar les construccions de pedra seca i especialment les barraques de vinya del municipi de Subirats (Alt Penedès).

Barraques de Vinya

Web personal amb diversos articles relacionats amb el món de la pedra seca i la defensa del patrimoni de les construccions rurals.

Barraques de vinya del Parc de Collserola

Apartat del web del Parc de Collserola dedicat a les barraques de vinya classificades per tipologia. Les quasi 150 barraques inventariades estan georeferenciades en un mapa de Google Maps.

Barraques i construccions de pedra seca a l'Anoia

Construccions de pedra seca (les cabanes de volta)

Web de l'ajuntament de les Borges Blanques (Garrigues) amb una petita ressenya sobre les cabanes de volta del terme.

L'art de la pedra en sec a Vinebre

L'art de la pedra en sec a Vinebre (Ribera d'Ebre). Conté informació general sobre la tècnica i una explicació de les diferents estructures construïdes.

Les tines de Nèspola

Parc de Pedra Tosca

Parc agrícola, format per un laberint de camins, artigues, parets seques i cabanes de pedra volcànica. El projecte de restauració, reconegut amb premis com el IV Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba (2006), ha permès recuperar el paisatge tradicional d'aquest espai que forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Patrimoni rural i natural de la Conca de Barberà

Web que descriu detalladament els diversos elements de l'arquitectura rural que hi ha a la Conca de Barberà. La majoria d'aquests elements són construccions de pedra en sec.

Pedra seca a Castellolí

Web que inventaria una cinquantena de barraques de pedra seca, vinculades a la vinya, del municipi de Castellolí (l'Anoia). Tots els elements disposen d'una fitxa i estan georeferenciats en un mapa de Google Maps.

Pedra seca. Barraques i cossiols. Ruta del Cister

Bloc que inventaria, mitjançant fotografies, els elements del patrimoni de la pedra seca del nord de l'Alt Camp. Cada fotografia és descrita detalladament per l'autor i, en algun cas, identifica les amenaces que afecten a aquestes construccions.

Piedra

Informació molt didàctica i clara de les construccions en pedra seca de la zona del Cap de Creus (Alt Empordà), amb enllaços de la temàtica i un bon recull de fotografies.

Ses parets seques de Cadaqués

Web personal que inventaria les diverses tipologies de pedra seca del municipi de Cadaqués (Alt Empordà).TORNAR A DALT

ESPANYA

ARAGÓ

Casetas y casetones

Completa web de les casetes de pedra seca del Somontano (Aragó) al voltant del riu Vero, amb enllaços i explicacions i un itinerari per fer a peu, elaborada amb el suport del Centro de Estudios del Somontano de Barbastro.

La piedra en seco de la Iglesuela del Cid

CANTÀBRIA

Centro de visitantes de la Piedra en Seco - La Puente del Valle

Web de la Conselleria de Medi Ambient del Govern de Cantàbria amb informació sobre les construccions en pedra seca, història, tècnica constructiva i diferents itineraris d'interès.

ILLES BALEARS

La pedra en sec a Mallorca

Pàgina del Consell de Mallorca amb àmplia informació sobre les construccions en pedra seca de l'illa i la ressenya d'itineraris.

PAÍS VALENCIÀ

L'home i la pedra

Informació sobre construccions de pedra seca a la zona nord de les comarques de Castelló, a l'àrea de Catí, Tírig i Albocàsser (Alt Maestrat. País Valencià), una de les zones que presenta més densitat d'aquests elements estructuradors del paisatge.

Pedra Seca. Generalitat ValencianaTORNAR A DALT

EUROPA

CROÀCIA

Suhozid

FRANÇA

L'architecture en pierre sèche

Àmplia documentació i novetats sobre el patrimoni de la pedra seca a França.

Les Capitelles de l'Uzège

Informació sobre les Capelles de l'Uzège, fetes en pedra seca, dins el Departament de Gard, al sud-est de França. Vincula les construccions de pedra seca al paisatge de garriga.

Patrimoine pierre sèche

Portal francès de l'arquitectura en pedra seca. Enllaça amb diverses associacions de defensa del patrimoni de pedra en sec.

Pierre sèche

Portal sobre la pedra seca a França i zones properes. Inclou imatges actuals i històriques sobre construccions que aporten col·laboradors. També conté apartats sobre tècniques de construcció I enllaços amb la resta de portals francesos de la matèria.

Pierres Sèches des Corbières Orientales

Web personal que inventaria les barraques de pedra seca i algunes altres estructures d'enginyeria rural interessants tal com pous, fites, apiaris i un túnel, en els termes municipals de Fitou i dels sis municipis limítrofs, Caves, Feuilla, Leucate, Opoul, Salses i Treilles, que formen la part oriental del massís de les Corberes (Corbières). Aquest inventari, iniciat el novembre de l'any 2014, va finalitzar el maig de  l'any 2016.

ITÀLIA

Alberobello

Web oficial de la localitat d'Alberobello, a la regió de la Puglia italiana, declarada patrimoni Mundial de la Humanitat per l'Unesco.

Le Pajare (edifici en pedra seca típic a Itàlia)

Divulgació de tot tipus de patrimoni de la zona de Muro a la regió de Lecce a l'extrem sud-est d'Itàlia. Conté informació gràfica i un apartat amb ressenyes sobre diverses construccions en pedra seca de la Mediterrània.

Pajare e costruzioni a secco (Salve Terra Noscia)

Informació general sobre la construcció de pedra en sec.

REGNE UNIT

Dry Stone Walling

Blog de l'escocès Norman Haddow, amb exemples i tipologies diverses de construccions de pedra en sec i fites.

SUÏSSA

Construit par l'homme - pour l'homme et la nature

Web de la Fundació Acció per la defensa del Medi Ambient amb un apartat dedicat als murs de pedra seca amb una explicació sobre els passos a seguir per construir una paret en sec.TORNAR A DALT
 

© 2007/2022 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 · observatori@catpaisatge.net