Dossier: Paisatges sonors - Observatori del Paisatge

Informaciˇ
a la premsa

12 de marš de 2007

Lleida fa realitat una vella idea

Lleida tindrÓ un jardÝ botÓnic de 7 hectÓrees amb mÚs de 400 espŔcies vegetals FUNCIONS Ě L'ArborŔtum estarÓ vinculat a l'escola d'agr˛noms, per˛ tambÚ serÓ un espai educatiu i turÝstic

JOAN TORT

Avui [Cr˛nica]

ArborŔtum, Centre de Recursos AgrÝcoles i Forestals o JardÝ BotÓnic sˇn algunes de les denominacions que s'han donat a un projecte ambiciˇs i tŔcnicament complex que veurÓ la llum a Lleida la tardor del 2008. Es tracta d'habilitar set hectÓrees de terreny com una gran colĚlecciˇ de boscos amb mÚs de 400 espŔcies diferents d'arbres i arbustos distribu´des en sis espais o biomes.

L'ArborŔtum de Lleida costarÓ 3,3 milions d'euros i serÓ un equipament mÚs del Parc CientÝfic i Tecnol˛gic Agroalimentari de Lleida. El consell d'administraciˇ d'aquest organisme, bÓsicament format per la Paeria i la Universitat de Lleida (UdL), van donar aquesta setmana llum verda a la licitaciˇ amb l'objectiu que les obres comencin a la tardor i en un any estigui enllestit. La complexitat, per˛, vindrÓ en l'arrelament, l'aclimatament i la conservaciˇ a les condicions del Pla de Lleida d'espŔcies d'arreu del mˇn. Un bon sistema de reg i un hivernacle en un edifici central de serveis, recerca i informaciˇ permetran dirigir aquesta innovadora iniciativa.

El Centre de Recursos AgrÝcoles i Forestals s'anomenarÓ amb tota probabilitat Pius Font i Quer, en homenatge a l'eminent botÓnic lleidatÓ que, entre altres projectes, va fundar l'Institut BotÓnic de Barcelona. EstarÓ ubicat al costat de l'Escola TŔcnica Superior d'Enginyeria AgrÓria de Lleida i, per tant, el seu disseny ja s'ha estructurat per atendre diferents finalitats.

D'una banda, l'educativa, atŔs que s'obrirÓ a les visites d'escolars de primÓria i secundÓria. TambÚ serÓ un centre de recerca vinculat a l'escola d'agr˛noms i a les diferents especialitats que imparteix el centre, com horticultura, botÓnica, jardineria, producciˇ vegetal i ciŔncia forestal. El vessant cultural i social tambÚ tindrÓ un paper important, ja que l'ArborŔtum es convertirÓ en un dels principals parcs urbans de Lleida, que afavorirÓ tambÚ la funciˇ paisatgÝstica. Finalment, tindrÓ una funciˇ turÝstica, ja que la Paeria i la UdL volen que aquest equipament 'verd' sigui tambÚ un dels principals atractius de la ciutat. L'alcalde └ngel Ros, per la seva banda, afirma que amb la licitaciˇ es tancava un procÚs que ha durat molts anys i que suposarÓ 'un projecte de gran envergadura cientÝfica i de ciutat'.

L'ArborŔtum de Lleida es dividirÓ en sis espais, comenšant per l'edifici de recerca i d'entrada i cinc biomes a l'aire lliure dedicats als boscos esclerofilĚles o mediterranis, els caducifolis, les selves temperades, la taigÓ i una Ómplia colĚlecciˇ de conreus. Tot plegat, connectat per una xarxa de camins, miradors, zones de descans i un estany. AixÝ, es preveu trobar vegetaciˇ i boscos de gairebÚ tots els continents.

La idea de crear un jardÝ botÓnic a Lleida tÚ els seus orÝgens l'any 1943 de la mÓ de Font i Quer, per˛ el projecte no es va dur a terme. A finals dels anys 90, l'alcalde Antoni Siurana va recuperar la idea i va encarregar a la UdL el projecte, tot i que les dificultats pressupostÓries i per disposar dels terrenys triats al costat d'Agr˛noms van aparcar la iniciativa fins al 2003. No obstant, no va ser fins a la passada legislatura que es va poder garantir finanšament dels governs central i catalÓ per crear el Parc Tecnol˛gic de Lleida i l'ArborŔtum com un equipament mÚs del complex.

REHABILITACIË D'EDIFICIS

El mateix consell del Parc Tecnol˛gic Agroalimentari de Lleida tambÚ va licitar per 2,1 milions la xarxa de telecomunicacions de la instalĚlaciˇ a les antigues casernes militars de Gardeny, aixÝ com 700.000 euros mÚs per comprar material i equips de laboratori. Fins ara s'han invertit 8 milions en la rehabilitaciˇ d'edificis per a empreses tecnol˛giques, centres de recerca i la captaciˇ de diverses societats que treballen al Parc, com el Centre de Difusiˇ Tecnol˛gica del Pa, una factoria de Microsoft, una unitat informÓtica de Soluziona i el Centre Tecnol˛gic de la Construcciˇ, entre altres.

 

© 2009/2023 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 · observatori@catpaisatge.net