Dossier: Paisatges sonors - Observatori del Paisatge

Informació
a Internet

Jardins històrics del món

Els enllaços següents són una mostra dels jardins històrics més emblemàtics del món. Cal recordar que només s'han recollit els jardins que disposen d'un web actiu, de manera que aquest criteri exclou, inevitablement, altres jardins o col·leccions de gran interès però que no poden consultar-se en un web.

Internacional

AUSTRÀLIA

Carlton Gardens (Melbourne)

Web de la ciutat de Melbourne amb una descripció detallada a mode de fitxa dels seus parcs. Carlton Gardens són un espectacular exemple d'un parc de l'època victoriana. Una gran part dels jardins encara romanen pràcticament inalterats des que es van redissenyar per acollir l'Exposició de Melbourne de 1880. Formen part del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.

Goverment House Garden (Darwin)

Informació bàsica sobre aquests jardins, de caràcter tropical, que foren creats el 1878 i reformats, el 1930, per Hilda Abbott. Actualment tenen una superfície de 1'4 ha i han estat declarats uns dels jardins més bonics d'Australia per diverses organitzacions de caràcter estatal.

CANADÀ

Annapolis Royal Historic Gardens (Nova Escòcia)

Informació detallada sobre els jardí històric de la ciutat d'Annapolis Royal. Els jardins foren creats al poble d'Annapolis Royal al segle XVII. Han viscut una llarga evolució històrica, que ens parla dels primers establiments francesos a la regió fins a l'esplendor viscut al poble al segle XIX, per l'auge en la fabricació de vaixells.

Butchart Gardens (British Columbia)

Informació sobre aquests jardins impulsats el 1904 per Jennie Butchart, i el 2004 foren protegits pel govern de Canadà, sota la figura de Lloc històric.

Hatley Park Gardens (Vancouver)

Informació detallada amb un esplèndid repertori fotogràfic. Els jardins estan situats a l'Illa de Vancouver (British Columbia) i foren creats entorn del castell de Hatley, construït a principis del segle XX. Inclouen un jardí italià, un de japonès i un extraordinari roserar. S'hi celebren diferents actes com conferències i projeccions de pel·lícules i altres activitats didàctiques, que recull el web. El 1995 va ser declarat Lloc històric nacional.

Le Domaine Joly-De Lotbinière (Québec)

Web amb informació bàsica. El jardí està situat en un poblet a prop de la ciutat de Québec. És un conjunt de grans dimensions on hi podem visitar una antiga casa tradicional restaurada amb exposicions sobre l'època i, al mateix temps, fruir dels arbres centenaris i de l'antiquíssima flora dels seus jardins.

Maison et Jardins Chénier-Sauvé (Saint-Eustache, Québec)

Informació detallada sobre aquests jardins amb arbres centenaris i una varietat de més de tres mil espècies de plantes. Cal destacar els jocs creats per aconseguir una successió de floració que combina plantes importades amb les plantes salvatges i indígenes.

ESTATS UNITS

Balboa Park (San Diego)

Web de la ciutat de Sant Diego amb informació detallada sobre el Balboa Park, que deu el seu nom en homenatge a Vasco Núñez de Balboa, reconegut com el primer europeu que va veure l'oceà Pacífic. El seu origen es remunta al segle XIX. Actualment és un gran complex situat molt a prop del centre de San Diego que acull museus, jardins, un zoo, un teatre i molts altres elements i activitats desenvolupats per associacions culturals i de lleure.

Central Park (Manhattan, Nova York)

Web amb informació proporcionada per l'organització no governamental Central Park Conservancy. Hi destaca una interessant visita virtual. El Central Park és un dels parcs urbans més emblemàtics del món i un dels primers grans parcs concebut com una infrastructura de servei públic. Actualment representa un oasi verd en la gran illa urbanitzada de Manhattan.

Filoli Gardens (Sant Francisco)

Informació molt detallada sobre aquests jardins, que estan situats al sud de la ciutat de Sant Francisco i han esdevingut un dels jardins històrics de principis del segle XX més interessants del país.

Golden Gate Park (San Francisco)

Web de tipus turístic amb informació bàsica. El parc fou creat el 1870 per John McLaren, deixeble de F. L. Olmsted. Malgrat l'aparença de parc urbà, amb 5 km de llargada per 0,8 km d'amplada, manté un sistema ecològic de dunes de sorra que estan cobertes per més d'un milió d'arbres on encara hi habiten bisons. Així doncs, aquest parc és un gran paratge natural, i al mateix temps un centre cultural i de lleure de la ciutat on s'hi desenvolupen nombroses activitats, com per exemple concursos de música, activitats de ciències, cursos de golf o d'hípica.

Longwood Gardens (Pennsylvania)

Web amb informació molt detallada. Els jardins de Longwood tenen un origen històric i actualment una vocació orientada a la transmissió al públic de les arts i els processos de l'horticultura i la jardineria.

Magnolia (Charleston)

Informació detallada que ens permet veure un vídeo dels jardins. Els Magnolia es fundaren el 1676 i són uns dels jardins més antics dels Estats Units. També són els primers jardins que tingueren vocació pública, ja que foren oberts als visitants ja el 1872. Destaca la impressionant varietat de Magnolies i altres flors.

The Gardens of Kingwood (Mansfield, Ohio)

Informació detallada i abundant material fotogràfic. El jardí històric de Mansfield (Ohio) fou encarregat per la família King a l'arquitecte Clarence Mackm el 1926, però a la dècada de 1950 passà a titularitat pública i la flora va patir una transformació notable. Avui l'indret es caracteritza per incloure diversos jardins de gran valor artístic i paisatgístic.

The Hearst Castle Gardens (California)

Informació detallada que permet consultar les plantes i flors que es poden contemplar segons l'època de l'any. Aquests jardins d'inspiració mediterrània, foren creats a l'entorn del Castell de Hearst, a l'estat de Califòrnia.

Tryon Palace Gardens (North Carolina)

Web amb informació detallada en els àmbits educatiu, turístic i d'oci. Els jardins estan situats a l'entorn del Tryon Palace.

Wave Hill (Nova York)

Informació molt detallada amb especial cura pels aspectes botànics. El web, per exemple, permet consultes interactives sobre les plantes. Són jardins que inclouen una àmplia zona floral, una altre zona de conservació de llavors i plantes d'arreu del món, un jardí aquàtic i un de silvestre.

ÍNDIA

Jardins Lodi (Delhi)

Web turística de la ciutat de Delhi on s'inclou informació bàsica sobre aquest parc, que té origen a la vila creada als segles XV i XVI per les dinasties Savyid i Lodi. Els anglesos en modificaren els jardins adaptant-los al seu estil durant els segle XIX i XX, tot i això encara es conserven alguns dels edificis originals. Actualment s'hi celebren activitats culturals i de lleure.

Taj Mahal (Uttar Pradesh)

Web de la UNESCO referent al patrimoni de la humanitat que ens ofereix un breu resum de les característiques del palau i jardí, una visita virtual, i uns enllaços molt interessants. El Taj Mahal és una de les icones monumentals més rellevants del món.

JAPÓ

Santuari Heian Jingu (Kyoto)

Informació bàsica sobre aquest espai, constituït en quatre jardins que es troben als quatre vents d'un edifici principal. Aquests jardins, són una de les mostres més representatives del disseny de jardins de l'era Meiji (1868-1912). Al complex s'hi celebra el famós Festival de les edats, i el web ens dóna tota la informació necessària per assistir-hi.

Temple Daigoji (Kyoto)

Informació detallada de tot allò necessari per visitar el complex, de les activitats que s'hi desenvolupen i les característiques dels jardins segons l'estació de l'any. El temple Daigoji, construït a la muntanya Kamidaigo, fou creat per una branca del budisme japonès.

Temple Engakuji (Kamakura)

Web de tipus turístic sobre Japó amb informació bàsica sobre aquest espai. El temple pertany a l'escola Engakuji, una branca del Budisme Zen, i és el segon dels cinc grans temples Zen de Kamakura.

Temple Ginkaku-ji (Kyoto)

Web de tipus turístic sobre Japó amb infomació bàsica. El temple també es coneix amb el nom del Temple del pavelló platejat. Fou construït per una branca del Budisme Zen anomenada Rinzai Zen i inclòs al catàleg de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO el 1994.

Temple Ryoanji (Kyoto)

Web amb informació detallada i amb una interessant perspectiva filosòfica sobre la composició dels jardins. El jardí del temple consisteix en un pla rectangular amb la superfície de sorra blanca ratllada amb quinze pedres, que intenta representar l'oceà amb algunes illes a la superfície. Al jardí s'han eliminat els arbres i plantes per proporcionar-li una major simplicitat.

MARROC

Jardin Majorelle (Marràqueix)

Informació detallada amb especial atenció a la flora i el paisatge. Els jardins foren creats per Jacques Majorelle, un pintor francès que decidí continuar la seva carrera a Marràqueix el 1919, i des de 1947 estan oberts al públic.

PAKISTAN

Bagh-i Wah (Hasan)

Web temàtica de la ruta dels jardins de l'Imperi Mogol. En aquests jardins, situats al poble de Hasan Abdal, prop de la ciutat d'Islamabad i del monestir budista de Taxila, hi trobem una fantàstica mostra de tècniques d'utilització i acumulació d'aigua. Els jardins han estat restaurats pel govern de Pakistan.

Hiran Minar (Sheikhupura)

Web temàtica de la ruta dels jardins de l'Imperi Mogol. Al nord del poble de Sheikhupura hi ha el que havia estat una zona de caça reservada per als prínceps, anomenada Hiran Minar. La zona enjardinada es troba a l'entorn d'un pavelló i un minaret on hi ha estancs d'aigua i fonts.

Jardí de Shalamar (Lahore)

Web temàtica de la ruta dels jardins de l'Imperi Mogol. Palau d'època Mogol que fou situat molt a prop de la ciutat de Lahore, a la vora del riu Ravi. Un canal que surt d'aquest riu proporciona aigua per a centenars de fonts, piscines i parterres de plantes. Tots aquests elements es troben disposats en terrasses per fer funcionar el sistema de canalitzacions. En època Mogol, el paisatge d'aquest lloc devia mostrar un gran contrast amb l'entorn, que aleshores era estrictament un desert.

Jardins de la Fortalesa de Lahore (Lahore)

Web temàtica de la ruta dels jardins de l'Imperi Mogol. Es tracta d'uns jardins construïts a la zona fortificada de la ciutat de Lahore, que fou el centre polític i dinàstic de la ciutat. El conjunt està a la llista de Patrimoni en Perill de la UNESCO.

Shadhara (Lahore)

Web temàtica de la ruta dels jardins de l'Imperi Mogol. Shadara és un lloc geoestratègic important ja que és la porta d'entrada a Lahore des de Kabul i el Kashmir. Les reialesa Mogol creà en aquesta àrea uns jardins molt importants, com una forma més d'arquitectura.

SRI LANKA

Jardins de Sigiriya (Sri Lanka)

Informació bàsica sobre aquest conjunt, que inclou uns jardins situats als peus de la muntanya del Lleó, on hi podem trobar una famosa casa dins les arrels d'un arbre, un jardí aquàtic, i espectaculars creacions a partir de la pedra. Aquest espai ha estat venerat des de la prehistòria. El conjunt està considerat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

SUD-ÀFRICA

Brenthurst Garden (Houghton, Johannesburg)

Descripció acurada dels diversos ambients de que es composa aquest espai. Els jardins foren creats al segle passat al voltant d'una mansió anomenada Brenthurst i actualment són uns dels jardins de més entitat de Sud Àfrica. Estan constituïts per diferents unitats, que juntes conformen un jardí harmoniós.

XINA

Jardí del Palau d'Estiu de la Ciutat Imperial de Pequín (Pequín)

Web de la UNESCO referent al patrimoni de la humanitat, del qual aquest espai en forma part. El palau d'estiu a la ciutat imperial de Pequín fou construït el 1750, destruït a la guerra del 1860, i reconstruït el 1886. Està considerat la peça mestra de l'estil clàssic de jardí xinès.TORNAR A DALT

Mapa dels jardins històrics de Catalunya


 

© 2009/2020 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 · observatori@catpaisatge.net