Dossier: Paisatges sonors - Observatori del Paisatge

Informació
a Internet

Jardins històrics d'Europa

Els enllaços següents són una mostra dels jardins històrics més emblemàtics d'Europa. Cal recordar que només s'han recollit els jardins que disposen d'un web actiu, de manera que aquest criteri exclou, inevitablement, altres jardins o col·leccions de gran interès però que no poden consultar-se en un web.

Europa

ALEMANYA

Anholt Wasserburg Garten (Isselburg)

Web de Garden Holidays Worldwide (guia que recull els jardins més destacats d'arreu del món). Aquests jardins envolten el castell de Wasserburg, situat a l'Oest de Bocholt, al costat de la frontera holandesa. Destaca la combinació de la vegetació amb les llacunes. Actualment la fortificació acull un museu.

Barockgarten Großsedlitz (Groβsedlitz, Sachsen)

Web de tipus turística i descriptiva que ofereix informació bàsica. El jardí és d'estil barroc i fou creat per encàrrec del comte Christoph von Wackerbarth el 1719 segons el disseny de J.C. Knoffel. Els jardins són d'inspiració francesa i italiana, i representen l'època d'esplendor de la cultura de Sajònia del segle XVIII. Estan destinats a l'ús recreatiu, principlament celebracions.

Charlottenburg (Berlín)

Web de Garden Holidays Worldwide (guia que recull els jardins més destacats d'arreu del món). Conjunt de parcs i jardins construïts seguint l'estil barroc francès de finals del segle XVIII que es troben situats a l'oest de la capital alemanya. Després de la segona guerra mundial una part dels jardins va quedar afectada, i es va restaurar.

Die Residenz Würzburg (Würzburg)

Web de la UNESCO referent al patrimoni de la humanitat. Aquest palau barroc i els seus jardins estan considerats com a Patrimoni de la Humanitat. El conjunt fou construït per un equip internacional d'arquitectes, pintors i escultors, per encàrrec del príncep Johann Philipp Franz von Schönborn i Friedrich Karl von Schönborn.

Englischer Garten (Munich)

Informació bàsica orientada al turisme. Els continguts són molt complets i ofereix informació per visitar i conèixer la història d'aquest espai. Els jardins foren creats a la ciutat de Munich el 1789 ja amb vocació de parc públic, tot i haver estat una reserva de caça al voltant del riu Isar. Destaca la seva extensió i l'ús públic que s'hi dóna.

Gartenkunst Museum Fantasi Palace (Bayreuth)

Web dels parcs de la regió de Baviera amb informació bàsica. El Fantasi Parc es compon de jardins variats amb dissenys dels diferents períodes històrics des del segle XVIII, encara que durant el s.XIX s'hi afegiren molts elements. Actualment acull un museu historiogràfic del disseny de jardins que s'inaugurà l'any 2000.

Gartenreich Dessau-Wörlitz (Dessau–Wörlitz)

Web d'aquesta localitat alemanya amb informació bàsica orientada al turisme. Els jardins han estat considerats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. A la pàgina hi podem obtenir informació de cada un dels elements que conformen aquest conjunt: El Garden Realm, el Mosigkau Palace i el seu parc, el Landscape Garden Großkuehnau, Luisium Palace i el seu parc, el parc Woerlitz, i el Oranienbaum Palace també amb un parc propi.

Heidelberg Schlossgarten (Heidelberg)

Informació força detallada orientada principalment al turisme. Només es conserven restes arqueològiques del jardí original, de 1615, que fou destruït per guerres successives. Es conserva un llibre del dissenyador dels jardins i per això es coneix tan bé com eren originalment. Es poden visitar els jardins i el castell.

Herrenhäuser Gärten (Hannover)

Web de la regió de Hannover amb informació molt detallada. Jardins reials on s'hi organitzen diversos festivals, exhibicions i activitats. Destaca la presència d'un museu, i una combinació de jardins de diferents estils (jardí d'estil francès, jardí d'estil anglès i jardí botànic).

Insel Mainau (Insel Mainau, Baden-Württemberg)

Informació detallada amb un perfil temàtic ampli. El jardí és del segle XIX i fou construït entorn d'un palau barroc del 1740. El conjunt es troba en una illa dins el llac Constanza. Els jardins es poden visitar i la pàgina, que és molt completa, ens ofereix tota la informació necessària per fer-ho. Al complex s'hi celebren nombroses activitats culturals i de difusió dels valors naturals.

Lichtentaler Allee (Baden- Baden)

Informació bàsica orientada al turisme. L'avinguda del parc es va construir l'any 1655 i té uns 2.300 metres de llargada. El parc va ser creat al segle XIX i avui dia manté, en gran part, el disseny i estructura originals. Conté més de 300 espècies endèmiques i exòtiques de flora. Actualment el parc acull un teatre, un museu i un hotel, entre altres equipaments.

Muskauer Park / Park Muzakowski (Frontera Alemanya i Polònia)

Web de la UNESCO referent al patrimoni de la humanitat. El parc, situat entre Alemanya i Polònia, prop del riu Neisse, està catalogat com a Patrimoni de la Humanitat. És un exemple excepcional de l'estil paisatgista europeu.

Palais Grosser Garten (Dresden)

Informació bàsica d'aquest complex orientada al turisme. Es tracta d'un palau barroc del 1676 creat en honor del príncep Johann Georg III que servia per a les vacances de la cort de Dresden i com a lloc per dur a terme celebracions. Després de la Segona Guerra Mundial, sota el govern de la República Democràtica Alemanya, es convertí en un parc social i cultural. Finalment, va ser reconstruït el 1992.

Park und Schloss Branitz (Cottbus - Brandenburg)

Informació bàsica orientada al turisme. El parc està situat al sud-oest del país i fou dissenyat per un dels millors paisatgistes alemanys del segle XIX, Fürst Pückler. Destaquen les escultures i els jocs d'aigua (llacs, cascades i estanys).

Sanspareil (Bayreuth)

Web amb informació bàsica i fotografies. Els jardins foren construïts el 1745 inspirant-se en alguns fragments de l'Odissea d'Homer. És destacable la incorporació al conjunt d'elements petris naturals, com coves i grutes.

Schloss und Park Nymphenburg (Múnic)

Web dels parcs de la regió de Baviera amb informació bàsica. Aquest conjunt fou construït entre els segles XVII i XIX com a residència d'estiu dels reis de Baviera. La fesomia actual dels jardins data de principi del segle XVIII, moment en el qual l'arquitecte de la cort Josepf Effner dissenyà un canal, uns jardins i un extens bosc, donant al conjunt un estil barroc.

Schloss und Park Pillnitz (Dresden)

Informació bàsica d'un parc creat el 1780 entorn del castell de Pillnitz. Actualment no només té un valor històric, sinó també botànic i paisatgístic.

ÀUSTRIA

Belvedere (Viena)

Informació general sobre el conjunt, amb especial atenció a la important col·lecció d'art que conté el palau. Els palaus i jardins de Belvedere foren construïts al segle XVIII com a residència d'estiu del príncep de Savoya. L'arquitecte fou Johann Lukas von Hildebrandt. Els seus extensos jardins estan considerats uns dels millors del barroc.

Hellbrunn (Salzburg)

Informació general sobre el conjunt i un plànol interactiu molt atractiu. El parc, d'estil manierista tardà, és famós per les fonts i els teatres, jocs i autòmats moguts per la força de l'aigua.

Mirabellgarten (Salzburg)

Descripció bàsica que ofereix la possibilitat de realitzar una visita virtual als jardins. Aquests foren creats el 1689 a l'entorn del palau de Mirabell pel Princep Arbishop Wolf Dietrich.

Schloß Schönbrunn (Viena)

Informació general sobre el palau i els jardins de Schönbrunn. Els jardins, d'estil barroc, estan catalogats per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat. La pàgina ens ofereix tota la informació necessària per preparar una visita. També es pot accedir a una visita virtual.

BÈLGICA

Château d'Enghien (Enghien)

Web del municipi d'Enghien amb informació bàsica. El parc està situat al poble d'Enghien, a uns 30 km de Brussel·les. Fou propietat de la familia d'Arenberg des del segle XVII i actualment és de propietat comunal.

Château de Freÿr (Hastière)

Web de la fundació que gestiona el complex amb informació general sobre el conjunt molt completa. El castell de Freÿr i els seus jardins, situats entorn del riu Mosa, estan considerats com un patrimoni excepcional de la regió de Valònia, i han estat proposats per formar part de la llista del Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Château de Seneffe (Seneffe)

Informació bàsica orientada al turisme. Es poden fer consultes a partir d'un mapa interactiu. El castell d'estil neoclàssic és de l'any 1763 i actualment conté un museu.

Kasteel Alden Biesen (Bilzen)

Informació general molt completa i que dóna la possibilitat d'una visita virtual als jardins. L'Archicomanderie d'Alden Biesen fou constituït per les ordres teutòniques de cavallers. Avui en dia el castell acull ell centre cultural de la comunitat Flamenca.

Kasteel Hex (Heks, Limbourg)

Informació general del conjunt amb una especial atenció als jardins i als aspectes botànics. El castell de Hex fou construït el segle XVIII pel comte Charles-François de Velbrück, que era un gran amant de la cultura en general i de la natura.

Les Jardins d'Annevoie (Annevoie)

Informació general molt detallada. També ofereix informació sobre les activitats pedagògiques que s'hi desenvolupen. Els jardins foren impulsats entre el 1758 i 1776 per Charles-Alexis de Montpellier, i conserven en gran part la seva forma original. Al segle XVII estaven definits segons l'estil francès, però al llarg del segle XVIII van anar adquirint un estil de tipus itàlic i bretó

Musée et jardins Van Buuren (Brussel·les)

Informació bàsica sobre aquest conjunt que inlclou una casa-museu i uns jardins. Els jardins són de 1924 i foren concebuts, juntament amb la casa-museu, segons l'estil Art Déco. Tot i això, hi trobem diferents espais i ambients, com un jardí laberint i un jardí geomètric. Els jardins, acompanyen actualment la casa-museu i s'hi poden fer visites guiades.

CROÀCIA

Park Maksimir (Zagreb)

Web de l'entitat gestora d'un dels parcs públics documentats més antics d'Europa (segle XVIII). El parc compta amb una doble protecció, la Llei de protecció i preservació dels recursos naturals i com a monument d'interès arquitectònic en el Registre de béns culturals de la República de Croàcia.

DINAMARCA

Ledreborg (Copenhagen)

Informació general bàsica sobre el conjunt, que inclou palau i jardins. També ofereix múltiples recursos on destaquen les diverses activitats que s'hi realitzen, entre les quals hi ha concerts, exhibicions i conferències. Els jardins, d'estil romàntic, foren construïts entre 1740-1745 pel comte Johan Ludwig Holstein, canceller de govern, sota el regnat de Christian VI.

FRANÇA

Château de Saint-Loup (Saint-Loup Lamairé)

Web amb informació bàsica. Els jardins tenen una llarga tradició històrica.

Château de Villandry (Tours)

Informació generalista sobre el castell i els seus jardins (informació arquitectònica i artística del castell, visita virtual i activitats que s'hi desenvolupen) sovint específiques pels diferents tipus de públic. Destaca la informació acurada que es dóna dels jardins.

Château et Jardins d'Ambleville (Val d'Oise, Paris)

Informació bàsica sobre aquest conjunt que inclou un palau i uns jardins. Conté abundant material fotogràfic i també destaca per l'important apartat d'enllaços a jardins històrics de França, l'Estat espanyol i Itàlia. El conjunt inclou el castell i els interessants jardins renaixentistes d'Ambleville.

Château et Parc de Merville (Merville, Toulouse)

Informació del castell de Merville i del parc i els jardins associats. Ofereix una visita amb tres dimensions al seu laberint.

Fontainebleau (Paris)

Informació generalista sobre el castell i els seus jardins (història, fons d'art i el programa pedagògic, de gran interés, s'ofereix a les escoles). Tot el conjunt ha estat considerat per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat.

Jardins des Tuileries (París)

Web amb informació detallada. Els jardins ocupen unes 25 ha i estan situats prop del Louvre i la plaça de la Concòrdia, em ple centre de Paris. Actualment són uns jardins molt freqüentats per la societat parisenca. Hi destaquen dos edificis: l'Orangerie i el Jeu de Paume, on actualment hi ha un museu.

Le Potager du Roi (Versailles, Paris)

Informació generalista però amb un contingut bàsic. Recull visites interactives, reculls de premsa i un enllaç amb l'Ecole du Paysage, des del qual s'hi promouen diversos cursos. Es tracta d'un palau amb jardins creat per ordre de Lluís XIV. Es caracteritza pel fet que originàriament fou construït en forma de creu per protegir les escultures, poder oferir més exposicions i per poder comunicar els diferents jardins per nombrosos passadissos i túnels.

Les jardins de France au fil de La Loire (Orléans)

Web de l'Associació de Parcs i Jardins de la Regió Centre amb una descripció i informació bàsica sobre els principals jardins històrics de les regions de la Val de Loire, de Berry i d' Orleans.

Maison et Jardins de Claude Monet (Giverny)

Informació generalista però amb especial cura sobre els jardins i la seva flora. Espai gestionat per la Fundació Claude Monet, que va viure en aquesta població. Inclou els Jardins d'Eau d'inspiració japonesa i el Clos Normand d'estil francès.

Parc de Saint Cloud (París)

Informació bàsica que permet planificar una visita a partir d'un mapa interactiu on es destaquen els principals elements d'interès. El Parc de Saint Cloud es troba situat a les portes de París i ofereix als visitants 460 ha de jardins i boscos

Parcs et jardins du Château de Chantilly (Chantilly)

Informació bàsica des d'on es pot accedir a una descripció i a diferents vistes panoràmiques dels diferents parcs i jardins d'aquest espai. El conjunt el conformen el castell i el parc de Chantilly.

Vaux le Vicomte (Maincy)

Informació generalista sobre el castell i els seus jardins (visita virtual, fotografies i altres activitats). El palau de Vaux-le Vicomte destaca pels seus fastuosos jardins del segle XVII. Els jardins, que envolten el palau, ocupen una superfície de 3 km2, xifra que augmenta fins a 40 ha si hi afegim l'espai de bosc de l'entorn.

HOLANDA

Kasteeltuinen Arcen (Arcen)

Informació molt detallada i amb especial cura sobre els jardins i els seus diversos ambients. Els jardins són de tipus geomètric formal, i es situen al voltant del castell, que fou construït el 1674. L'última restauració dels jardins és del 1988. Destaca la presència d'un hivernacle de vidre per a plantes tropicals.

Menkemaborg (Uithuizen)

Informació bàsica sobre aquest conjunt, que inclou un palau i uns jardins. Els jardins, que es crearen el 1705, foren reformats segons els patrons simètrics típics del segle XVIII. El castell es troba envoltat d'aigua. Tot el conjunt és una bona mostra del tipus d'habitatge aristocràtic del segle XVII i XVIII.

Paleis Het Loo (Apeldoorn)

Informació bàsica on es descriuen el palau i els jardins. Des de la pàgina es pot consultar l'evolució històrica del conjunt. També recull un ampli catàleg de fotografies i informació sobre les diverses activitats educatives que s'hi desenvolupen.

ITÀLIA

Giardini del Pincio (Roma)

Web amb un recull dels principals espais històrics de la ciutat de Roma. Conté informació bàsica sobre aquests jardins i algunes fotografies. Els jardins de Pincio foren creats en un dels turons de la ciutat i convertits en un parc públic per ordre de Napoleó, entre 1811 i 1814. Als jardins s'hi poden contemplar diferents monuments.

Giardini Vaticani (Ciutat del Vaticà)

Web del Vaticà amb un apartat dedicat als jardins. També ens informa de l'evolució històrica i les actuacions de cada un dels papes sobre als jardins del Vaticà. Els jardins es caracteritzen per una àmplia varietat d'espècies.

Giardino Bardini. Bosco di Fontelucente (Fiesole, Florència)

Web de la Fundació Parchi Monumentali Bardini e Peyron amb informació detallada. El Giardino Bardini és la recomposició de tres finques amb jardins diferents: un primer jardí en el que destaca és l'escala monumental barroca, un segon jardí amb un bosc d'estil anglès, i un tercer espai amb un sector hortícola amb flors.

Giardino di Boboli (Florència)

Web sobre jardineria i jardins a Itàlia. Ofereix informació bàsica i fotografies. Es tracta d'uns jardins situats a l'entorn del palau Pitti (Florència), que defieneixen perfectament la tipologia clàssica del jardí en aquest país.

Parco di Monza (Monza, Llombardia)

Informació detallada i centrada en els aspectes botànics i faunístics. El Parco di Monza és el parc urbà emmurallat més gran d'Europa, amb 14 km de perímetre i funciona com un important pulmó verd per la ciutat. Es va crear a principis del segle XIX segons el model dels grans jardins clàssics francesos i actualment s'hi celebren nombroses activitats esportives i de lleure.

Parco Reale di Caserta (Nàpols)

Web oficial del Ministeri de Bens i Activitats Culturals de la República Italiana. Els diferents apartats de la pàgina fan una mica complicada la seva consulta, però aporta imatges i molta informació sobre el Palau i els Jardins de Caserta. La seva construcció la va iniciar el rei Carles III d'Espanya als inicis de la segona meitat del segle XVIII. Tant el Palau com els Jardins han estat declarats Patrimoni Mundial per la UNESCO.

Sacro Bosco de Bomarzo (Laci)

Web amb un petit recull de jardins i espais monumentals amb informació bàsica. Es tracta d'uns jardins amb caràcter propi que es caracteritzen per ser una espectacular mostra d'unió entre natura i art. Destaquen les nombroses escultures associades a elements naturals, com llacs i coves.

Villa Adriana (Tívoli)

Informació detallada sobre el conjunt de la Villa Adriana, el seu origen i evolució històrica, descripció arquitectònica i artística, i nombroses fotografies.

Villa Borghese (Roma)

Informació detallada sobre aquest conjunt d'espais heterogeni i les activitats que s'hi realitzen. Es tracta d'un espai de gran valor històric i ambiental, situat al centre de Roma. És famós, entre altres aspectes, pels seus parcs i jardins.

Villa d'Este a Tívoli (Roma)

Informació bàsica però acompanyada amb material complemetari, com enllaços i referències bibliogràfiques. La Villa d'Este és una de les peces més destacables de la jardineria italiana i hi destaca la concentració de fonts, nimbes, coves i jocs d'aigua. El conjunt inclou importants restes arqueològiques com les de la Villa Adriana i està catalogat per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat.

Villa Lante (Bagnaia)

Web amb un petit recull de jardins i espais monumentals amb informació bàsica. Es tracta d'uns jardins renaixentistes desplegats pel vessant d'un turó i amb un curs d'aigua. Hi destaquen la Catena d'Aqua i el parterre central també d'aigua.

PORTUGAL

Estufa Fria (Lisboa)

Web de l'empresa Palmasur amb un interessant recull de parcs i jardins del sud de l'Estat espanyol i Portugal, dintre del qual s'inclou una breu menció a aquest espai. La Estufa Fria és una construcció de tipus hivernacle aixecada sobre una antiga pedrera abandonada que s'aprofità per plantar-hi plantes delicades de tot el món. Aquesta està integrada al parc d'Eduard VII, el més gran de Lisboa.

Jardins do Palácio Nacional de Queluz (Queluz, Sintra)

Web d'informació turística sobre Portugal que inclou una breu menció al parc i l'acompanya de fotografies. Les obres del palau i dels jardins van finalitzar el 1758 i el conjunt es va convertir en un excel·lent exemple de la concepció de l'espai i de la manera de viure de la societat barroca. Amb freqüència s'ha comparat aquest palau i el jardí amb els de Versalles a França. Actualment aquest és un dels espais de representació principals del Govern portuguès, que hi ofereix recepcions oficials.

Parque da Fundação Serralves (Oporto)

Web d'informació turística sobre Portugal que inclou una breu menció al parc i l'acompanya de fotografies. El Parc, creat el 1940 per a un ús privat, es va obrir al públic el 1987, i alberga prop de 4.000 exemplars de plantes llenyoses amb més de 200 espècies i varietats. Actualment és un lloc emblemàtic per a l'educació i sensibilització de la societat per la salvaguarda del patrimoni paisatgístic.

REGNE UNIT

Alnwick Garden (Northumberland)

Web amb informació detallada. L'origen d'aquests jardins es remunta al segle XVIII, encara que la seva època d'esplendor fou al segle XIX, època en què fins i tot el Tsar Alexandrer primer de Rússia els visità. Els jardins envolten el castell d'Alnwick.

Borde Hill (West Sussex)

Informació detallada sobre aquest conjunt que inclou palau i jardins annexos. Destaquen una important galeria de fotografies i la possibilitat d'observar una vista panoràmica. El jardí fou construït l'any 1598 per Sir Stephen Borde.

Boughton House (Boughton State)

Informació detallada sobre la residència del Duc de Buccleuch, que és famosa per l'arquitectura i els jardins associats. La pàgina conté diversa informació, entre la qual destaca la visita virtual als jardins i l'apartat d'enllaços a diferents jardins i indrets històrics del Regne Unit.

Cawdor Castle (Nairn, Highland)

Web generalista amb informació ben il·lustrada. Inclou informació molt detallada de cada jardí, i també altres recursos així com les llegendes i la literatura associada a l'indret. Es tracta de tres jardins construïts en diferents èpoques associats al castell de Cawdor.

Fountains Abbey and Studley Royal Water Garden (Yorkshire)

Informació detallada sobre aquests jardins, que han estat declarats com a bé integrant del Patrimoni Mundial per la UNESCO i són una de les propietats més visitades del National Trust.

Glorious Garden of Argyll & Bute (Argyll, Escòcia)

Web que recull els principals jardins, parcs i col·leccions florístiques de la regió d'Argyll. Conté informació bàsica.

Hampton Court (Londres)

Informació detallada que permet una visita virtual. Hampton court és un castell del segle XV que ha estat restaurat. Els jardins són espectaculars i recentment han rebut un reconeixement nacional.

Hestercombe Gardens (Taunton)

Al web s'hi pot trobar molta informació de les característiques i història d'aquests jardins, una visita virtual pels espais més significatius i un recull de les activitats que s'hi realitzen durant l'any. El jardí, del segle XVII, es troba situat a Taunton i fou dissenyat per Sir Edwin Lutyens.

Hyde Park (Londres)

Informació molt detallada sobre els Royal Parks de Londres. Hyde park és, amb 142 ha, un dels paisatges històrics més importants de Londres. En origen era un bosc reservat per a la caça reial, però a partir del 1637 el parc es va obrir al públic general. Des de llavors ha servit per a múltiples celebracions i pel desenvolupament d'activitats lúdiques i culturals de la població.

Mount Stuart (Illa de Bute, Escòcia)

Web amb informació detallada. L'origen d'aquest espai, situat a l'Illa de Bute, es remunta a la família Stuart, emparentada amb els antics reis d'Escòcia. L'espai inclou diversos jardins de gran valor entre els quals destaquen el Rock Garden i el Wee Garden.

Peto Garden at Iford Manor (Bradford on Avon, Wiltshire)

Informació bàsica orientada al turisme. Peto Garden és un jardí d'estil italià situat a Bradford on Avon. Fou dissenyat per l'arquitecte paisatgístic Harold A. Peto.

Royal Botanic Gardens. Kew (Londres)

Web amb informació detallada, on destaca l'apartat de recerca, les col·leccions i les activitats d'educació. També inclou una base de dades amb diferents recursos i publicacions. Els jardins estan declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

St. James's Park (Londres)

Informació molt detallada sobre els Royal Parks de Londres. El Parc de St. James és el parc reial més antic de Londres i està envoltat per tres palaus: el de Westminster, que s'ha convertit en la seu del Parlament; el palau de St. James; i el palau de Buckingham, el més conegut. La imatge del parc actual prové de la gran transformació realitzada per John Nash en un estil romàntic a principis del segle XIX.

Stowe (Buckingham)

Web del National Trust amb informació detallada sobre els parcs i espais naturals propietat de la institució. Els jardins de Stowe es troben just darrera de Buckingham i són un dels exemples més exquisits de paisatges enjardinats del segle XVIII.

The Manor House, Upton Grey (Hampshire)

Web amb informació detallada. S'hi pot consultar la informació sobre la restauració que se n'ha fet i compta amb un excepcional recull fotogràfic. Els jardins originals de Manor House, de 1908, estaven en un estat selvàtic fins que gràcies a la troballa dels plànols originals vuitanta anys després, es van poder restaurar.

REPÚBLICA TXECA

Castell i Jardins de Kroměříž (Kroměříž)

Web de la UNESCO referent al patrimoni de la humanitat amb informació bàsica sobre aquest conjunt. Els jardins i el castell de Kroměříž han estat declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Aquest conjunt es troba als peus de la muntanya Chriby prop del riu Morava. És una de les mostres de castells i jardins d'estil barroc que millor es conserven d'Europa.

Paisatge Cultural de Lednice-Valtice (Lednice)

Web de la UNESCO referent al patrimoni de la humanitat amb informació bàsica sobre aquest conjunt. Al sud de Moràvia trobem diferents castells acompanyats de fastuosos jardins, que formen part del què ha estat catalogat per la UNESCO com el Paisatge Cultural de Lednice-Valtice i, per tant, considerat Patrimoni de la Humanitat.

RÚSSIA

Palau de Pavlovsk (Sant Petersburg)

Web de caire històric amb una informació força completa. Recull informació molt detallada sobre el palau i els parcs i jardins de Pavlovsk, construïts pel Tsar Pau I, i situats al sud-est de la ciutat de Sant Petersburg.

Parc de Peterhof (Sant Petersburg)

Informació turística sobre la ciutat de Sant Petersburg, al seu interior s'hi troba una descripció detallada del parc de Peterhof molt ben il·lustrada.

Parcs i Jardins imperials de Tsarskoe Selo (Tsarskoe Selo, Sant Petersburg)

Web de caire històric amb una informació força completa, on destaca la descripció dels 12 parcs imperials de la ciutat de Tsarskoe Selo.

SUÈCIA

Godegarg - Löftstad Slott (Norrköping)

Informació bàsica sobre el castell i els jardins de Löftstad, construïts al segle XVII. Els jardins, d'estil anglès, daten del segle XIX i es caracteritzen per ser un contrapunt a l'estil barroc i rococó que imperava a finals del segle XIX.

Skogskyrkogården (Estocolm)

Web amb informació sobre la ciutat d'Estocolm. El Cementiri del Bosc d'Estocolm, que és Patrimoni de la Humanitat des del 1994, fou dissenyat pels arquitectes Asplund i Lewerentz. Es tracta d'un paisatge de gran valor cultural, on els elements naturals es combinen de manera harmònica amb els diferents monuments funeraris.TORNAR A DALT

Mapa dels jardins històrics de Catalunya


 

© 2009/2020 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 · observatori@catpaisatge.net