Dossier: Paisatges sonors - Observatori del Paisatge

Informació
a Internet

Jardins botànics de Catalunya

La següent relació d'enllaços és un recull dels jardins botànics més importants de Catalunya. Els jardins botànics són, com ja s'ha exposat, institucions habilitades amb l'objectiu d'estudi, conservació i divulgació de la diversitat vegetal, de manera que exhibeixen col·leccions científiques de plantes vives. A més a més, el present recull inclou altres jardins que ofereixen al visitant col·leccions de plantes que, ja estiguin organitzades segons els seus habitats i paisatges o bé sota altres criteris, tenen en comú amb els jardins botànics una finalitat divulgativa i pedagògica. Es tracta generalment de col·leccions o jardins dependents d'institucions culturals com museus, fundacions o centres d'interpretació i acollida de visitants en que, tot i que la jardineria o la botànica no siguin el motiu principal de la seva activitat, són interessants per la seva vàlua. Per últim, s'inclouen també jardins botànics d'interès d'algunes facultats universitàries que es poden visitar, malgrat que les seves activitats puguin estar restringides a les activitats docents internes.

Cal recordar que només s'han recollit els jardins botànics que disposen d'un web actiu, de manera que aquest criteri exclou, inevitablement, altres jardins botànics o col·leccions de gran interès però que no poden consultar-se en un web.

Catalunya

Arborètum de Catalunya (Cabrils)

Web del portal educatiu Edu3.cat on s'hi pot veure un vídeo produït pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya que descriu el potencial pedagògic de l'Arboretum.

Arborètum Masjoan d'Espinelves (Girona)

Informació detallada d'aquest jardí, que conté una interessant col·lecció de coníferes amb més de 50 espècies, algunes de les quals tenen més de 100 anys. Posseeix diferents exemplars catalogats com a Arbres Monumentals per la Generalitat de Catalunya

Arbreda del Montseny (Santa Maria de Palautordera)

Web hostatatjat al portal educatiu xtec amb informació bàsica, presentada de manera esquemàtica i breu. El jardí aplega una mostra de les espècies llenyoses del massís del Montseny, com roures i alzines sureres.

Jardí Botànic de Barcelona (Barcelona)

Informació molt detallada i abundant material fotogràfic. El Jardí Botànic de Barcelona fou creat l'any 1999, a partir d'un projecte de restauració d'un antic abocador de runes sòlides al parc de Montjuïc. Destaca la gran varietat de col·leccions de plantes mediterrànies que s'hi troben.

Jardí Botànic de Cap Roig (Palafrugell)

Web de l'Obra Social la Caixa amb informació molt detallada. Els orígens del castell i el jardí es remunten al 1927, quan el matrimoni Woevodsky va decidir instal·lar-se en aquest paradisíac indret de la Costa Brava i comptà amb el treball d'ajardinament realitzat per Dorothy Webster, aristòcrata anglesa i decoradora. Es troba situat en un punt excepcional de la Costa Brava que permet sostenir una gran varietat de flora mediterrània, exòtica, tropical i subtropical.

Jardí Botànic de Pinya de Rosa (Blanes)

Web amb informació bàsica. El jardí botànic Pinya de Rosa està situat entre els termes municipals de Blanes i Lloret de Mar. El jardí comprèn en total més de 7.000 espècies i està especialitzat en els cactus. D'entre totes les col.leccions, les dels gèneres d'Agave, Aloe, Lucca i Opuntias, han estat considerades com les millors d'Europa, i en alguns casos de tot el món.

Jardí Botànic de Plantes Medicinals de Gombrèn (Gombrèn)

Web amb informació detallada gestionat per l'Associació d'Amics del Jardí. És el primer jardí de plantes medicinals de Catalunya i inclou fins a 250 espècies de plantes medicinals. L'objectiu del jardí és la divulgació, per això s'organitzen diferents activitats relacionades amb la temàtica de les plantes medicinals, des de xerrades a exposicions.

Jardí Botànic del Molí del Foix (Santa Margarida i els Monjos)

Web de l'Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos amb un enllaç on hi ha informació detallada d'aquest espai. El jardí botànic depèn de l'Aula de Natura del Molí del Foix. És un centre d'interpretació històrica i natural concebut com un passeig didàctic on es mostra la flora del Penedès. El web relaciona les espècies del jardí i proporciona informació sobre les activitats que s'hi duen a terme, com ara tallers i exposicions.

Jardí Botànic del Museu de Gavà (Gavà)

Informació vinculada a l'Institut Municipal de Gestió del Patrimoni Cultural i Natural de Gavà, on hi destaca una secció de jocs. El jardí botànic del Museu de Gavà és un espai de 800 metres quadrats on es mostren les diverses comunitats vegetals del paisatge que envolta la ciutat, és a dir, la vegetació característica del Garraf.

Jardí Botànic Ecoherbes Park

El Jardí Botànic Ecoherbes Parc és un gran espai natural al costat del Mar Mediterrani i del Delta de l’Ebre; un lloc privilegiat a la reserva de la biosfera de “Terres de l’Ebre”, on els visitants poden descobrir més de 400 espècies de plantes aromàtiques, medicinals i culinàries provinents de diverses parts del món. Ecoherbes Parc també disposa d’un viver de reproducció vegetal i d’un banc de llavors. Es pot visitar de manera lliure o amb visita guiada. El jardí, envoltat dels camps de cultiu d’ Ecoherbes, conforma un parc agroecològic de 100.000m² amb Producció Agrícola Ecològica.  

Jardí Botànic Marimurtra (Blanes)

Lloc web de la Fundació Carl Faust amb informació molt completa. Presenta una visita virtual als jardins i explica la flora de les tres zones climàtiques que componen el Jardí. S'hi donen dades del seu centre de recerca en biologia molecular, de la seva activitat en conservació de la biodiversitat vegetal i de força enllaços relacionats amb la botànica. El jardí botànic va ser iniciat cap a 1921 per l'empresari alemany Carl Faust i des de 1951 n'és propietària i gestora una fundació privada. Es troba situat en els primers penya-segats de la Costa Brava i, en una extensió de 4 ha, s'hi poden contemplar unes 3.000 espècies, la majoria exòtiques. Fou catalogat com a BCIN en la categoria de Jardí Històric el 1995 i està considerat com un dels jardins més importants d'Europa des del punt de vista paisatgístic.TORNAR A DALT

Mapa dels jardins botànics de Catalunya


 

© 2009/2022 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 · observatori@catpaisatge.net