Dossier: Paisatges sonors - Observatori del Paisatge

Informations
sur la presse

12 FÚvrier 2015

Som fills dels boscos

QUIM QURBET

Diari de Girona [Articule avis]

Ara ens mirem els boscos de lluny, amb la mirada neutra del conductor que passa per l'autopista abstret en les seves cab˛ries. Sˇn simples taques de verd entre les edificacions que solquen de dalt a baix tot el nostre paisatge. Un bosc, a tot estirar, Ús un indret pintoresc, habitat per gnoms que hi cultiven bolets, o arbres de Nadal, per desprÚs anar-los a vendre a preu d'or a les botigues de l'Eixample.

Per˛ els boscos dels nostres avis eren un altre mˇn, un lloc de treball i una font important de riquesa. Dels boscos en sorgia el combustible que donava energia a les llars i als artesans. Dels boscos en venien aliments, remeis i materials sense els quals no hauria estat possible el desenvolupament de la nostra civilitzaciˇ.

Tinc un amic metge que sempre em diu que els primers humans no haurien pogut desenvolupar del tot el seu cervell si no haguÚs estat per les prote´nes obtingudes de la ingesta de carn. D'igual manera crec que tambÚ podem dir el mateix dels boscos. La cultura humana, sense anar mÚs lluny, no seria el que Ús si no fos pel paper obtingut grÓcies a l'escorša de determinats arbres.

Som fills dels boscos i hereus de la seva riquesa, per˛ tambÚ de pors ancestrals. A travÚs dels contes i de llegendes, els boscos ens apareixen com indrets inh˛spits, ignots, inaccessibles, impenetrables i obscurs. Hem escoltat durant cent˙ries la veu ronca dels nostres avantpassats a la vora del foc. Som fills dels boscos i de les caputxetes vermelles, de Perrault i dels germans Grimm, i d'un pastor que des de la muntanya ens diu que ha matat el llop.

 

© 2008/2023 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 · observatori@catpaisatge.net