Dossier: Paisatges sonors - Observatori del Paisatge

Informations
sur la presse

30 Juillet 2014

El Consell de Protecció de la Natura reclama al Govern la preservació dels boscos madurs i singulars de Catalunya

Emet un informe després que la Generalitat aprovés la tala d'avets centenaris del bosc de Bagues de Riu, al Parc del Cadí-Moixeró.

Diari Ara [Chronique]

Foto

La Generalitat ha aprovat que es tallin centenars d’avets del bosc de Bagues de Riu, al Parc del Cadí-Moixeró

El Consell de Protecció de la Natura (CPN), màxim òrgan assessor del Parlament i el Govern en matèria de protecció de la natura i del paisatge, ha emès un informe en favor de la preservació dels boscos madurs i singulars inclosos en l'Inventari de Boscos Singulars de Catalunya. Presidit Joandomènec Ros -catedràtic d'Ecologia i president de l'Institut d'Estudis Catalans-, el CPN considera que aquests boscos "suposen una fracció molt petita del total forestal català" i que és adequat que "es deixin a una evolució natural", i demana, entre d'altres, "paralitzar immediatament qualsevol tala forestal en boscos inclosos en l'Inventari de Boscos Singulars de Catalunya". La moció arriba després que la Generalitat autoritzés una empresa privada a tallar arbres gairebé centenaris a l'avetosa del bosc de Bagues de Riu, al Parc del Cadí-Moixeró.

"La protecció dels boscos madurs i singulars es justifica a bastament per llur elevat valor de biodiversitat i patrimonial, cosa que hauria de conèixer i assumir el departament de la Generalitat que té als seu càrrec, entre d'altres funcions, la preservació del medi natural de Catalunya", indica l'òrgan, que recorda que la moció 83/X del Parlament de Catalunya ja insta al Govern a elaborar un pla específic per tal d'"evitar que es talli cap més bosc singular dels inclosos en l'Inventari de Boscos Singulars de Catalunya".

El CPN justifica la moció pel fet que diverses entitats i experts en protecció de la natura a Catalunya han mostrat la seva preocupació en relació a les tales i actuacions forestals programades en diversos boscos protegits (concretament a l'Obaga de Riu de Cerdanya i a la Mata de València, a l'Alt Àneu) i van "manifestar el seu desconcert" quan es va fer pública la subhasta de la fusta de l'avetosa de Bagues de Riu. Segons explica l'òrgan, només aquest 2014 hi ha hagut 10 tales forestals en boscos catalans protegits.

"SOLUCIÓ WIN-WIN-WIN" PER A L'AVETOSA DE BAGUES DE RIU

D'acord amb una proposta presentada per Acciónatura el 29 de juliol sobre el cas de l'avetosa de Bagues de Riu, el Consell demana traslladar "la zona de tala a una altra zona menys sensible". Una solució, afirma, que "permetria un guany a tres bandes Win-Win-Win": preservar l'avetosa i promoure els seus valors culturals, terapèutics, socials...; permetre que l'empresa que ha adquirit els drets de tala pugui extreure i comercialitzar la fusta i iniciar-ne la valorització; i permetre que l'ajuntament de Riu obtingui els ingressos per l'aprofitament forestal.

 

© 2008/2023 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 · observatori@catpaisatge.net