Dossier: Paisatges sonors - Observatori del Paisatge

Informations
sur la presse

21 Octobre 2012

Les comarques de Girona tenen 55 arbres monumentals protegits

La Selva (17) i l'Alt Empordà (11) són les comarques de la demarcació amb més arbres protegits. Es compleixen 25 anys de la primera protecció d'un arbre.

ESTEVE CARRERA

El Punt Avui [Chronique]

Foto

Uns treballs de poda de l'alsina reclamadora de l'Omedala al 2010 al municipi de Foncoberta. F: R.E.

Cinquanta-cinc arbres de les comarques gironines –entre arbres i arbredes– es beneficien actualment de la classificació i protecció com a arbres monumentals per part de la Generalitat. En el conjunt de Catalunya hi ha un total de 250 arbres i arbredes protegits i ahir, dia 20 d'octubre, es complien 25 anys de la primera protecció d'arbres monumentals per part de la Generalitat de Catalunya. Per celebrar l'efemèride, s'ha posat a disposició del públic el web d'arbres monumentals (www.gencat.cat/parcs/am), en el qual es pot trobar tota la informació detallada d'aquests arbres. Les comarques gironines amb més arbres monumentals són la Selva, que en té 17, i l'Alt Empordà, que en té 11. Al Gironès només n'hi ha un, el Pi de Can Salvador, també conegut com el Pi de Can Morató, al terme municipal de Llagostera.

Els arbres que passen a ser reconeguts com a monumentals són diversos en espècie, aspecte i història, i tant poden ser situats prop d'una masia, isolats al mig d'un prat o formar part d'un bosc. Alguns són força coneguts i estan carregats d'història i simbolisme, com el Pi de les Tres Branques (Castellar del Riu, Berguedà), mentre altres formen o van formar part del paisatge i la vida quotidiana d'alguns pobles com ara el Plàtan de la Plaça, de Colera. A més de la Generalitat, ajuntaments i consells comarcals han protegit uns 1.300 arbres arreu de Catalunya sota l'empara de la figura de protecció d'arbre d'interès local.

 

© 2008/2023 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 · observatori@catpaisatge.net