Dossier: Paisatges sonors - Observatori del Paisatge

Information
in the Press

30 September 2015

Els Arbres a ciutat

QUIM CURBET

Diari de Girona [Opinion article]

Els arbres de ciutat, en general, sˇn animals porucs. Treuen el nas discretament per les cantonades, s'estremeixen amb un calfred quan un gos s'acosta amb la cua erecta i deixen anar plors de fulles damunt dels cotxes aparcats en zona blava. Intenten arrelar com poden entre l'asfalt de les llargues avingudes i les llambordes dels carrers menuts, i respiren amb ranera d'asmÓtic l'aire brut que plana, com una llosarda, damunt dels teulats de les cases.

Els arbres ens acompanyen i ens consolen quan alcem els ulls cap al cel buscant respostes a les preguntes de sempre. Les branques semblen dits nuosos que imploren als dÚus de les plantes i que ens assenyalen camins inextricables entre els n˙vols que passen. Els arbres posen un punt d'humilitat en l'orgullˇs paisatge ciutadÓ dels humans i ens recorden permanentment la naturalesa primigŔnia del nostre origen rural.

Les nostres ciutats, mediterrÓnies i europees, no s'entendrien de cap manera sense arbres, sense el borrissol a vegades inquietant dels plÓtans i el perfum primaveral dels tilĚlers, sense el color de les acÓcies i les flors de les pruneres i de les magn˛lies, sense els fruits enjogassats dels castanyers que rodolen per les voreres i aquell punt ex˛tic que exhibeixen les palmeres, sense la serenor dels lledoners i la molsuda verdor de les moreres.

A vegades les autoritats s'entretenen a posar plaques al costat de les soques arb˛ries per fer-nos saber el nom cientÝfic o la raša vulgar dels vegetals que anem trobant pel carrer. Sˇn plaques generalment molt ben fetes, tant que perduren mÚs que els arbres anunciats.

Les plaques no necessiten ser regades ni cuidades i els pobres arbres passen a millor vida molt abans que les proclames municipals.

 

© 2008/2018 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 · observatori@catpaisatge.net