Dossier: Paisatges sonors - Observatori del Paisatge

Information
in the Press

21 March 2014

El paisatge de les oliveres milˇlenāries, Premi Europeu de patrimoni Cultural 2014

La restauraciķ dels Cellers Cooperatius és un altre dels projectes guardonats.

Aguaita.cat [Feature]

Foto

Els projectes de restauraciķ dels Cellers Cooperatius de Catalunya i del paisatge histōric de les oliveres milˇlenāries del Sčnia han rebut un premi en la categoria de conservaciķ dels Premis Uniķ Europea de Patrimoni Cultural 2014.

De la restauraciķ dels Cellers Cooperatius ell jurat ha "admirat" este projecte "com un exemple de la conservaciķ de l'herčncia de treball". També el destaca com un exemple de les millors prāctiques en colˇlaboraciķ publicoprivada.

Pel que fa al paisatge histōric de les oliveres milˇlenāries, "el jurat, com la majoria de persones, ha quedat impressionat per les fotografies d'aquests magnífics arbres i estan encantats de recončixer els nobles esforįos realitzats per assegurar seva conservaciķ per tot l'ampli colˇlectiu de participants. Per descomptat que hi ha alguna zona amb
oliveres milˇlenāries en altres llocs d'Espanya i de paīsos mediterranis, perō aquesta singular concentraciķ d'arbres tan extraordinaris i únics, només es troba en aquest projecte, destinat a protegir en la mesura del possible tan preciosa i rica herčncia", destaqen en el veredicte.

A partir del seu Inventari d'oliveres milˇlenāries (de més de 3,5 m de perímetre de tronc a 1,3 m del terra) que supera els 4.700 exemplars, la mancomunitat ha dut a terme diversos projectes, que han contribuit a posar en valor les oliveres milˇlenāries i el seu fruit, l'oli, perō també els altres olis de varietats tradicionals i establir sinergies amb altres sectors.

Els premis, atorgats per la CE i el moviment ciutadā Europa Nostra, reconeixen la feina a favor del patrimoni cultural en els camps de la conservaciķ, la recerca, la dedicaciķ i l'educaciķ, la formaciķ i la sensibilitzaciķ. La cerimōnia de lliurament dels premis tindrā lloc el 5 de maig a Viena.

 

© 2008/2018 Observatori del Paisatge de Catalunya / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 · observatori@catpaisatge.net