The European Landscape Convention - Landscape quality objectives: from  theory to practice
Ministerio de Medio Ambiente Generalitat de Catalunya - Departament de Política Territorial i Obres Públiques Observatori del Paisatge The European Landscape Convention

Ajuntament de Girona

Trobada de Tallers organitzada per la Divisió d'Ordenació del Territori i del Paisatge del Consell d'Europa, en col·laboració amb la Secretaria General per al Territori i la Biodiversitat del Ministeri de Medi Ambient del Govern espanyol, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, l'Observatori del Paisatge de Catalunya i la ciutat de Girona.

Introducció

El Conveni Europeu del Paisatge, adoptat a Florència (Itàlia) el 20 d'octubre del 2000, que va entrar en vigor l’1 de març del 2004, té la finalitat de promoure la protecció, la gestió i l'ordenació dels paisatges europeus i organitzar la cooperació europea en aquest àmbit. El Conveni constitueix el primer tractat internacional dedicat exclusivament al conjunt de les dimensions del paisatge europeu. És d'aplicació en tot el territori de les Parts i es refereix als espais naturals, rurals, urbans i suburbans. Així, doncs, afecta igualment els paisatges que puguin considerar-se destacats, els paisatges quotidians i els degradats.

El Conveni representa una contribució important a l'aplicació dels objectius del Consell d'Europa, consistents en la promoció de la democràcia, els drets humans i la prevalença del dret, com també la recerca de solucions comunes als grans problemes socials d'Europa. A partir dels valors paisatgístics, naturals i culturals del paisatge, el Consell d'Europa aspira a preservar la qualitat de vida i el benestar dels europeus.

El 25 de setembre del 2006, han ratificat el Conveni 25 estats: Armènia, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Xipre, Dinamarca, Finlàndia, França, Irlanda, Itàlia, «l’ex república iugoslava de Macedònia», Lituània, Luxemburg, Moldàvia, Noruega, Països Baixos, Polònia, Portugal, República Txeca, Romania, San Marino, Eslovàquia, Eslovènia, Turquia, Ucraïna. La van signar 8 estats: Azerbaidjan, Espanya, Grècia, Hongria, Malta, Gran Bretanya, Suècia, Suïssa.

Entitats organitzadores

El Consell d'Europa vol expressar el seu agraïment per l’acollida de la V Trobada dels Tallers, l'organització dels esdeveniments associats i la col·laboració i el suport prestats, a les següents entitats organitzadores: Ministeri de Medi Ambient del Govern espanyol, Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya, l'Observatori del Paisatge de Catalunya i la ciutat de Girona. Els Tallers de Girona han rebut també el suport de l’Oficina Federal de Medi Ambient de Suïssa.

Objectiu dels Tallers

La Trobada dels Tallers per a l'aplicació del Conveni europeu del paisatge, que s'organitzen periòdicament des del 2002, tenen l’objectiu de tractar amb profunditat l'aplicació de certs aspectes del Conveni Europeu del Paisatge. Aquestes reunions, que constitueixen un veritable fòrum d'intercanvi de pràctiques i idees, permeten presentar nous conceptes i fites relacionats amb el Conveni. La presentació de les experiències encapçalades per l'estat que acull la V Trobada tindrà una rellevància especial.

Fins ara s'han organitzat quatre Trobades dels Tallers per a l'aplicació del Conveni Europeu del Paisatge: el 23 i el 24 de maig del 2002 i el 27 i el 28 de novembre del 2003 a Estrasburg i el 16, el 17 de juny del 2005 a Cork (Irlanda) i la IV Trobada a Ljubljana (Eslovènia) l’11 i el 12 de maig del 2006, dedicada al tema «Paisatge i societat».

La V Trobada de Tallers, a Girona, té els següents objectius:

– Tractar experiències encaminades a l'aplicació de les disposicions de l'article 6, C, D i I del Conveni Europeu del Paisatge, relatives a la identificació i la qualificació dels paisatges, als objectius de qualitat paisatgística i a l'aplicació de les polítiques paisatgístiques.

– Permetre l’intercanvi d’experiències i alhora l'estudi de les bones i males pràctiques quant a la protecció, la gestió i l’ordenació del paisatge europeu.

Participants

Els Tallers estan oberts als representants oficials dels governs, als representants de les autoritats locals i regionals, a les organitzacions públiques i privades i a les organitzacions no governamentals que treballen en l'àmbit del paisatge i del desenvolupament territorial sostenible.

El nombre màxim de participants és 300. Les llengües de treball són l'anglès, el francès, el castellà i el català.

Exposicions durant la V Trobada dels Tallers

Diverses regions espanyoles presentaran el resultat de la seva política del paisatge en forma d'exposició. El municipi de Girona exposarà en un centre cultural de la ciutat el resultat de les seves intervencions paisatgístiques i la Generalitat de Catalunya presentarà l’exposició “País de paisatges”.

Transport

L'aeroport de Girona-Costa Brava està especialitzat en els vols de baix cost. La companyia principal que opera a Girona és Ryanair (www.ryanair.com), però la companyia Transavia (www.transavia.com) també vola a i des de Girona. Hi ha vols regulars amb les següents destinacions: Karlsruhe-Baden Baden i Düsseldorf (Alemanya), Brussel·les (Bèlgica), París (França), Eindhoven i Rotterdam (Països Baixos), Dublín i Shannon (Irlanda), l’Alguer, Milà, Pisa, Roma, Venècia (Itàlia), Blackpool, Bournemouth, Glasgow, Liverpool, Londres i East Midlands (Gran Bretanya), Estocolm (Suècia). L'aeroport es troba a 12 Km. de la ciutat de Girona. El trajecte pot recórrer-se amb taxi o amb autobús.

L'aeroport de Barcelona té connexions amb pràcticament totes les grans ciutats europees. Està situat a 1 hora i mitja de distància de la ciutat de Girona. Cada 15 minuts surten trens d'aquest aeroport en direcció a Barcelona (estació de Sants) i, des d'allí, hi ha una gran freqüència de trens en direcció a Girona. Se’n poden consultar els horaris a la web www.renfe.es. També hi ha un autocar de la companyia Eurolines (www.eurolines.es) que enllaça directament l'aeroport de Barcelona (Terminal B) amb la ciutat de Girona.

L’Auditori - Palau de Congressos de Girona està a 10 minuts a peu de l’estació de tren i d’autobusos.

Aparcament

L’Auditori - Palau de Congressos disposa de pàrking.

Àpats

Els àpats dels dies 28 i 29, com també el sopar de dia 28, van a càrrec de les autoritats organitzadores de l’esdeveniment.

Llocs web

La V Trobada dels Tallers disposa d’un lloc a Internet on podeu trobar tota mena d’informació sobre l’esdeveniment:  www.catpaisatge.net/cep-girona2006

També en trobareu informació als llocs web de les autoritats organitzadores de la V Trobada dels Tallers:
- Consell d’Europa: www.coe.int/conventioneuropéennedupaysage
- Ministeri de Medi Ambient: www.mma.es
- Departament de Política Territorial i Obres Públiques: www.gencat.net/ptop
- Observatori del Paisatge: www.catpaisatge.net

Organització

Consell d'Europa

  Espanya

Maguelonne DÉJEANT-PONS
Responsable de la Divisió d'Ordenació del
Territori i del Paisatge, DG IV,
Consell d'Europa
F-67075, STRASBOURG, Cedex
Tel: + 33 (0) 3 88 41 23 98
Fax: + 33 (0) 3 88 41 37 51
Correu-e: maguelonne.dejeant-pons@coe.int

Andrée TERSER
Assistent
Divisió d'Ordenació del Territori i del
Paisatge, DG IV
Consell d'Europa
F-67075 STRASBOURG Cedex
Tel: +33 (0)3 88 41 31 97
Fax: +33 (0)3 88 41 37 51
Correu-e: andree.terser@coe.int

Léa WEISS
Estudiant en pràctiques
Divisió d'Ordenació del Territori i del
Paisatge, DG IV
Consell d'Europa
F-67075 STRASBOURG Cedex
Tel: +33 (0)3 88 41 54 31
Fax: +33 (0)3 88 41 37 51
Correu-e: lea.weiss@coe.int

 

 

Margarita ORTEGA
Vocal Assessor
Gabinet Tècnic de la Secretaria General per al Territori i la Biodiversitat
Plaza San Juan de la Cruz s/n
28071 MADRID
Tel: +34 91 597 68 67
Fax: +34 91 597 68 60
Correu-e: mortega@mma.es

Joan GANYET i SOLÉ
Director general d'Arquitectura i Paisatge
Departament de Política Territorial i Obres Públiques
Generalitat de Catalunya
Avda Josep Tarradellas 2
08029 BARCELONA
Tel: +34 93 567 56 77
Correu-e: joan.ganyet@gencat.net

Joan NOGUÉ
Director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya
Carrer Hospici, 8
17800 OLOT
Tel: + 34 972 273564
Fax: + 34 972 271 589
Correu-e: observatori@catpaisatge.net

© 2019 Observatori del Paisatge / Hospici, 8 - 17800 OLOT - Tel: +34 972 27 35 64 - observatori@catpaisatge.net

Observatori del Paisatge